Hlavní obsah

Do druhého pilíře vstoupilo od počátku ledna pět tisíc lidí

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem lidí o nové důchodové spoření, takzvaný druhý pilíř, je stále malý, podle penzijních fondů však začíná zvolna růst. K letošnímu 29. lednu uzavřely všechny penzijní společnosti celkem 4624 smluv. Podle Karla Svobody, prezidenta Asociace penzijních fondů, bude za leden evidováno zhruba 5500 uzavřených smluv.

Foto: http://www.istockphoto.com

Spolehnout se jen na důchod od státu je krátkozraké.

Článek

Zatímco v první polovině ledna byl zájem lidí o vstup do 2. pilíře prakticky nepatrný, ve druhé polovině měsíce počet uzavřených smluv postupně rostl. "Do půlky ledna nabízely druhý pilíř pouze penzijní společnosti nebo jejich mateřské banky, teprve ve druhé polovině měsíce začala ČNB postupně registrovat zástupce pojišťoven a další zprostředkovatele, kteří začnou prodávat až během února,“ upozornil Svoboda.

Uzavřené smlouvy odesílají penzijní společnosti do Centrálního registru smluv, který je postupně začíná evidovat.

Přestože měsíc od startu druhého penzijního pilíře to vypadá, že se pro něj rozhodne daleko méně lidí, než fondy a vláda loni očekávaly, představitelé penzijních fondů věří, že reforma důchodového systému Čechy nakonec osloví.

Podle Svobody do druhého pilíře vstoupí během prvního pololetí minimálně půl miliónu lidí a za celý rok přibližně milión. Jasno o počtu klientů, kteří uzavřou smlouvy o vstupu do druhého pilíře, mají například v Allianz penzijní společnosti (APS). "Počítáme, že s Allianz se do druhého pilíře zapojí zhruba 200 000 lidí," uvedl Jakub Strnad z APS.

Klienty, kteří se již zapojili do spoření na penzi ve druhém pilíři, jsou podle Svobody především zástupci mladší generace, jedná se hlavně o ročníky 1977–1987.

K uzavření smlouvy klienti potřebují více schůzek

Během ledna začaly penzijní společnosti zvát klienty na první informační schůzky. Každá z nich jich už má za sebou několik tisíc, protože lidé prý mají o informace velký zájem. Podle Karla Svobody je dobře, že lidé neuzavírají smlouvy hned na první schůzce. Ta by měla být spíše informativní.

Ze zkušeností prodejců či operátorů call center podle asociace fondů vyplývá, že lidé problematice důchodové reformy zatím příliš nerozumí, mnohdy postrádají základní informace. Nejčastěji řeší rozdíly mezi druhým a třetím pilířem. Zajímají se o to, jak to bude s příspěvky do druhého pilíře, když přijdou o práci či budou čerpat rodičovský příspěvek. Prodejci čelí i dotazům osob samostatně výdělečně činných, které zajímá, jak je to v jejich případě s příspěvky do druhého pilíře.

Fakta

Druhého pilíře se účastní penzijní společnosti:

  • Allianz penzijní společnost
  • ČSOB Penzijní společnost
  • KB Penzijní společnost
  • Penzijní společnost České pojišťovny
  • Penzijní společnost České spořitelny
  • Raiffeisen penzijní společnost

Do druhého pilíře může vstoupit každý člověk, kterému je mezi 18 až 35 lety. Pokud vám je více než 35 let, máte na rozhodnutí čas do 30. června 2013. Zájemci mají možnost převést si do soukromého penzijního fondu tři procenta ze sociálního pojištění, která by jinak odvedli státu. K nim budou ale muset připojit další dvě procenta z hrubé mzdy. Rozhodnutí je neodvolatelné a nevratné. Výnosy pro účastníky druhého pilíře nebudou nijak zaručeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám