Hlavní obsah

Průzkum: Vládní reforma penzí je užitečná jen podle čtyř procent Čechů

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravená vládní důchodová reforma, jejíž vlajkovou lodí má být od ledna druhý penzijní pilíř, je užitečná jen podle necelých čtyř procent Čechů. Alespoň to vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Cetelem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Většina lidí (61 procent), v průzkumu přiznala, že připravené důchodové reformě nerozumí a 95 procent dotazovaných uvedlo, že není ještě pevně rozhodnuto, zda by do druhého pilíře případně vstoupilo,“ sdělila v pátek Právu mluvčí firmy Bára Minksová.

Už od ledna by Češi měli mít možnost převést si do soukromého penzijního fondu tři procenta z hrubého platu, která by jinak odvedli do státního průběžného systému. K nim budou ale muset připojit další dvě procenta ze své hrubé mzdy. Rozhodnutí přitom bude neodvolatelné a nezvratné.

Naprostá většina lidí (80,4 %) ale podle průzkumu nespatřuje v této formě důchodového spoření žádné pozitivum a téměř ve všech respondentech (94,7 %) vzbuzuje jisté obavy.

Většina lidí má strach, že by je časem stát o peníze spořené v rámci druhého pilíře důchodového systému mohl připravit (51,2 %). Téměř stejně velké obavy vzbuzuje v lidech nemožnost opustit systém poté, co by se pro něj rozhodli (50,6 %).

Krachu fondu se obává téměř polovina lidí

Zhruba polovina zase lidí pociťuje nejistotu ohledně toho, zda se systém nebude někdy v budoucnu měnit (48,6 %) a silné jsou také obavy ze zkrachování fondu vzhledem k tomu, že by vklady nebyly pojištěné (45,8 %).

Přibližně každý třetí (34,8 %) se strachuje, že by se peníze v druhém pilíři důchodového spoření dostatečně nezhodnotily, a fakticky by si tím snížil příjem v důchodu vzhledem k tomu, že každému, kdo by vstoupil do nového systému spoření, by se snížila část důchodu vyplácená z průběžného důchodového systému.

„Nemožnost vybrat si peníze po dosažení důchodového věku najednou odrazuje od spoření v rámci druhého důchodového pilíře rovněž téměř 35 procent dotazovaných,“ upozornila Minksová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám