Hlavní obsah

Češi fandí spořicím účtům, akciím příliš nevěří

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice investuje více než čtvrtina obyvatel. Nejčastěji přitom využívají spořicí účty nebo podílové fondy, teprve za nimi jsou akcie a termínované vklady. Vyplývá to z průzkumu agentury Médea Research.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Spořicí účet jako nástroj pro zhodnocování peněz používá celkem 71 procent respondentů, podílové fondy 25 procent, akcie nebo investiční fondy 17 procent a termínované vklady 12 procent dotázaných. Pouze čtyři procenta lidí si pak pořídila dluhopisy.

Češi mají dlouhodobě v oblibě výhodné produkty se státní podporou, stavební spoření a penzijní připojištění. Smluv o spoření je nyní zhruba 4,4 miliónu, účastníků penzijního připojištění je přes 4,7 miliónu.

Raději investujeme sami 

Lidé podle průzkumu raději investují svépomocí než s poradcem či makléřem, služby poradců či makléřů využívá jen 37 procent z těch, kteří investují. „Lidé potřebují pomoci se složitějšími investicemi, nakupovat a prodávat akcie nebo jiné investiční nástroje však mohou sami jednoduše prostřednictvím internetové aplikace,“ říká makléř Fio banky David Brzek.

Při svém rozhodování lidé podle něj oceňují investiční zpravodajství, komentáře, analýzy nebo seznam investičních doporučení, který pro ně tým makléřů a analytiků vytváří.

A čeho se Češi v roli investorů nejvíce obávají? Podle výsledků průzkumu hlavně znehodnocení vkladů a nepředvídatelných rizik jako jsou například klimatické podmínky či živelné katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám