Hlavní obsah

Velký obrat: poplatky v tuzemských bankách mírně zlevňují

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplatky v tuzemských bankách přestaly letos po dlouhých letech růst. Důvodem je zejména zostřující se konkurenční boj o klienty po příchodu nových bank na trh. Letošní trend mírně zlevňujících poplatků je patrný i ze statistik ČNB za první pololetí. Bankám v Česku sice souhrnný čistý zisk stoupl do konce června meziročně téměř o čtvrtinu, na poplatcích ale dohromady vybraly 18,6 miliardy Kč, tedy o 600 miliónů Kč méně než před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Za zlevněním je tvrdý konkurenční boj.

Článek

Jak upozorňují experti, pokud by byl pokles výnosů z poplatků primárně způsoben krizí a firemními krachy, klesla by bankám i výtěžnost úrokové marže. Ta jim ale naopak stoupla, meziročně skoro o čtyři procenta.

„V meziročním porovnání chování bank a vývoje našeho hospodářství je zřejmé, co se změnilo – poplatková politika bank, a to ať už směrem k detailovým klientům nebo směrem k podnikatelům či velkým firmám,“ řekl Právu expert na poplatky Patrik Nacher.

„Z dat je patrné, že v boji o klienty, které rozhýbaly nabídky nových bank a reakce těch stávajících na tyto nabídky, jsou poplatky důležitou zbraní,“ doplnil analytik serveru Bankovnípoplatky.com Aleš Rod.

V boji o klienty jsou poplatky důležitou zbraní.
Aleš Rod, analytik

Podle jiných expertů se v nižších výnosech z poplatků odrazila i samotná migrace klientů z velkých bankovních domů do nových ústavů, které mají vstřícnou poplatkovou politiku jako jedno z hlavních lákadel. V neposlední řadě za tím může být také snaha řady lidí šetřit kvůli klesajícím reálným příjmům, což se projevuje omezováním některých bankovních transakcí.

Banky se ale podle Roda jistě nebudou chtít vzdát stovek miliónů z poplatků jen tak. „Každý by tak měl studovat změny v sazebníku, na podzim je chystá hned několik bank,“ dodal.

Konkurence přibývá

Na českém bankovním trhu začalo být v poslední době pořádně těsno. Po mBank a Fio bance, které začaly přetahovat klienty zavedeným bankovním domům již dříve, vtrhly loni na trh hned tři finanční ústavy - internetová Zuno Bank, Air Bank ze skupiny PPF a Equa Bank, která vznikla z Banco Popolare ČR.

Nejlevnějšími běžnými bankovními účty se přitom mohou podle analytiků chlubit právě tyto mladé progresivní banky. Řada z nich je nabízí zadarmo, a to i bez dalších podmínek. Naopak nejdražší účty zůstávají podle odborníků oslovených ČTK u největších bankovních domů. Ty ale zase mohou nabídnout zákazníkům více poboček, bankomatů či složitější produkty.

Banky z velké trojky, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, by silou svého postavení na trhu měly umět nabízet ty nejlevnější produkty na trhu, míní analytik AWD Jan Macek. Zatím ale podle něj staví své marže na tradiční poplatkové a provizní politice.

Nejlevnější účty tak na trhu paradoxně nabízejí ti úplně nejmenší hráči, a to za minimální, nebo dokonce nulové ceny. „Otázkou zůstává, jak dlouho je tato situace na trhu udržitelná. Je pravděpodobné, že tradiční bankovní domy budou dříve či později nucené svou poplatkovou politiku přehodnotit,“ uvedl Macek.

Zatím jde spíš o kosmetické změny

Přestože nové ústavy včetně Fia a mBank trh z hlediska poplatků rozhýbaly a velcí hráči zpozorněli, architektura sazebníků většiny bank se podle expertů zatím výrazněji nezměnila.

Mezi nejzajímavějšími novinkami je u Air Bank možnost odmítnout poplatek v případě, že je klient nespokojen se službou banky. Equa Bank zase nabízí vedení účtu zdarma pro účet s měsíčním příjmem alespoň 10 000 Kč. Ještě větším jejím lákadlem mohou být pro mnoho lidí výběry ze všech bankomatů v ČR zdarma. Ve třetí nové bance, Zuno Bank, mohou mít klienti účet Plus zdarma, pokud zaplatí kartou měsíčně za více než 5 tisíc Kč nebo mají uloženo v bance na všech účtech dohromady více než 200 tisíc Kč.

Fio banka zlevnila pojištění ztráty a krádeže karty. Novými kartami lze vybírat desetkrát měsíčně z bankomatu Fia zdarma, nově je navíc možné získat až pět bezplatných výběrů měsíčně z cizích bankomatů v ČR.

Některé služby naopak zdražily

Ze zavedených ústavů Česká spořitelna v prvním pololetí například zlevnila z 50 na 6 korun poplatek za změnu PIN prostřednictvím bankomatu. Klesla také cena za odemknutí či zamknutí karty nebo za změnu transakčních limitů. V dubnu ČS zrušila poplatek za provedení změny či zrušení trvalého příkazu a také souhlasu s inkasem v pobočce.

ČSOB rovněž některé služby zdražila, vstřícnější politiku ale začala razit u reklamací služeb. Na jaře banka nabídla roční poplatkové prázdniny u podnikatelských účtů. Poštovní spořitelna, která patří do stejné skupiny, jako poslední na trhu zrušila poplatek za zrušení trvalého příkazu.

Komerční banka reagovala na nástup dravé konkurence už loni, když konto MůjÚčet nabízela novým klientům na rok zdarma. Majitelé tohoto balíčku mohou čerpat jako odměnu až 100 % poplatku za jeho vedení (dřív 50 %). Za každou splněnou podmínku pro získání bonusu KB navíc vyplatí odměnu ve výši 25 % měsíčního poplatku za vedení účtu.

V UniCredit Bank je možné trvalé příkazy či souhlas s inkasem nebo SIPO zrušit bezplatně i pomocí papírového příkazu zadaného na pobočce (dříve 40 Kč). Více ale zaplatí ten, kdo ani přes upomínky nesplatí kontokorentní úvěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám