Hlavní obsah

Po krachu cestovky lidé o peníze přijít nemuseli, kdyby úřady zasáhly včas

Právo, Jindřich Ginter

Po krachu cestovní kanceláře I. Parkam Holidays se ukazuje, že lidé o peníze na dovolenou přijít nemuseli, pokud by úřady včas zasáhly. Cestovka šla očividně ke dnu několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Její bývalý jednatel Roman Šimek dnes dokonce tvrdí, že ve firmě bojoval proti jejímu nízkému pojištění, které bylo důvodem, proč klienti dostali zpět jen část toho, co zaplatili. Pojišťovnu a úředníky na to ale neupozornil.

On i další dva jednatelé jsou nyní kvůli okolnostem insolvence vyšetřováni na základě trestního oznámení, jež podala pojišťovna. Šimek je v insolvenčním návrhu na CK Parkam označen za viníka krachu.

On naopak obviňuje druhé dva jednatele, Bulhara Petka Nikolova a Jaroslava Jánského. „V listopadu 2010 jsem byl společníky zbaven funkce jednatele, protože jsem navrhoval preventivní opatření ve formě půjčky každého společníka ve prospěch CK ve výši 400 tisíc korun, dohromady tedy 1,2 miliónu korun. A to za účelem vytvoření rezervy k úhradě vyššího pojistného a případných pohledávek,“ napsal Právu Šimek.

Sám se tedy ale usvědčuje z toho, že věděl o tzv. podpojištění cestovní kanceláře, ale pojišťovnu Generali na to neupozornil. „Po odvolání z pozice jednatele jsem odmítl se podílet na činnosti CK Parkam Holidays a rozhodl jsem se pokračovat v oboru v nově založené RS Tour,“ vysvětluje dále Šimek.

Tvrdí, že spolupracuje s více než 700 cestovními kancelářemi a žádnému z partnerů nic nedluží.

Druhý jednatel: Ukradl nám peníze

Další bývalý jednatel CK Parkam Jaroslav Jánský ale Právu napsal, že pokud by v případě jednání Šimka „včas konaly státní orgány a policie, nikdy by ke krachu CK Parkam nedošlo“.

„Šimek byl odvolán pro špatné hospodaření. Následoval jím iniciovaný sled událostí: zcizení hotovosti z bankovních účtů, převedení mobilních telefonů, prodej vozů společnosti za desetinu hodnoty, odcizení databáze a to vše ještě ten samý den, ve kterém se konala valná hromada 22. listopadu 2010,“ napsal Právu Jánský.

Podle něj si Šimek poté otevřel RS Tour, která již v lednu na veletrhu prezentovala katalog na první pohled výrazně připomínající nabídku CK Parkam. „Podali jsme stížnost u asociace cestovních kanceláří, neřešila to; podali jsme návrh na zastavení činnosti Šimka u živnostenského úřadu a MMR. Jen odpověděli, že je vše v pořádku,“ vzpomíná Jánský.

V březnu exekutoři zablokovali účty CK Parkam s více než dvěma milióny korun. „Důvodem byly neplatné směnky, vystavené Šimkem dodatečně po jeho odvolání z funkce. To vše mělo za následek krach CK Parkam ke 30. červnu 2011,“ dodal Jánský.

Tvrdí, že vše okamžitě předával na Policii ČR, poté se odvolal na státní zastupitelství, které policii vrátilo spis k došetření. „Po dalších třech měsících proběhlo opět to samé kolečko se stejným nulovým výsledkem,“ tvrdí Jánský.

Podivné ale zase na druhou stranu je, že CK Parkam za vedení zbylých dvou jednatelů ještě de facto pár hodin před podáním návrhu na insolvenci v klidu prodávala zájezdy.

Co se týče třetího jednatele, Petka Pavlova Nikolova, tak podle informací bulharského ministerstva státní správy mu dluží v přepočtu 1,4 miliónu korun za nájem restaurace v rekreačním zařízení Sluneční pobřeží v Nesebaru.

Kauza by měla MMR vést k úvaze, zda by úřady neměly přehodnotit u jednatelů zkrachovalých CK princip předpokladu neviny. Jinými slovy zda by neměly přistoupit k tomu, že všem jednatelům, kteří v ní rok před krachem působili, by byla dočasně pozastavena koncese, respektive povolení provozovat jinou CK, dokud se nevyšetří míra jejich odpovědnosti za to, že v jejich cestovce přišli lidé o peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám