Hlavní obsah

Co se dá ještě dnes koupit za korunu? Obálka, křída, pytlík

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna, to byl dříve nějaký peníz. Za jednu korunu šlo ještě relativně nedávno koupit krabičku zápalek, lízátko, žvýkačku a lá Pedro, nenafouknutý balónek, rohlík, známku a řadu dalších drobných věcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Toho, co ještě dnes koupíte za korunu, rapidně ubývá. Pátrání po takovém drobném, novém zboží "za kačku" připomíná hru ve stylu hledačů pokladů.

Za korunu ještě tak pořídíte například obálku, jeden list papíru, či vetchou igelitovou tašku v obchodních řetězcích, která byla donedávna zadarmo, či papírový pytlík.

„Za korunu si lze koupit dopisní obálku, dále jednu bílou křídu nebo jeden list obyčejného kancelářského papíru, jenž má cenovku padesáti haléřů, ale vzhledem k tomu, že haléře byly zrušeny, účtuje se jednotlivý kus právě za korunu,“ řekl Právu Jaroslav Kučera z  papírnictví AAO v pražské Slezské ulici.

Dvě deci sodovky za dvě koruny

I rohlík je v obchodech už kolem dvou korun. Málem jsme se radovali v divadelním klubu v Červeném Kostelci, kde jedno deci rozlévané sodovky zde vychází rovněž na korunu.

Jedno deci vám ale bohužel nenatočí, musí být alespoň dvě, takže se v ceně za kus již dostali na koruny dvě. I tak ale patří mezi rarity.

Pendrek pro děti v Praze totiž leze k pětikoruně za kus, možná je někde i za dvě. Za korunu by se dal koupit i hřebík, menší vrut či podložka. Většina tohoto spojovacího materiálu se ale v obchodech po jednotlivých kusech neprodává. Výjimkou by mohl být velký hobby market, kde jsou tyto věci k mání na váhu.

Za korunu můžete ještě nakoupit v internetových aukcích, to ale většinou už není nové zboží, navíc prodávané běžným obchodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám