Hlavní obsah

Vláda chce vyklízet věznice mírnějšími tresty, soudci se bouří

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se nyní snaží rychle vyklidit přeplněné věznice, a to i za cenu, že tlačí na soudce proti jejich vůli, aby pachatelům citelně krátili tresty. Vyplývá to z vystoupení předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka na kongresu Právní prostor na Seči.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sváček

Článek

„Politický záměr je vyklidit věznice. Soudci ale důrazně odmítají záměr, aby se odpouštěly tresty ve své třetině, respektive polovině. To pak tedy trestní sazby rovnou zkraťme. Ekonomické problémy země bychom ale neměli promítat do legislativy,“ varoval Sváček.

V pátek se mají podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy představitelé soudů a ministerstva spravedlnosti kvůli kritické situaci ve financování justice sejít s premiérem Petrem Nečasem.

Žaláře plní zoufalci, co kradou bonbóny

„Odpouštění trestů v jejich polovině u trestných činů a u lehčích záležitostí o třetinu je návrh, který se nyní diskutuje,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

„Nejedná se tedy o definitivní opatření, ale hledají se řešení, jak situaci s přeplněnými věznicemi řešit,“ dodal Korbel. Potvrdil, že soudci jsou na interních školeních vedeni k tomu, aby u případů, kde je to jen trochu možné, odsuzovali žalované na podmínku a ti tak vůbec do vězení nemuseli nastoupit.

Soudce Libor Vávra v této souvislosti zdůraznil, že věznice do značné míry zaplňují recidivisté drobných krádeží, kdy „kvůli ukradenému pytlíku gumových medvídků“ končí zoufalci ve vězení, které však platí daňoví poplatníci.

Princip "třikrát a dost" věznice znovu zaplní

Uvažovaný princip třikrát a dost, kdy třetí přestupek by již byl trestným činem, podle něho povede jen k dalšímu přeplnění věznic. Řešení vidí v elektronických náramcích, kdy by podle něho v případě bezdomovce klidně mohl být místem výkonu trestu i jeho brloh u teplovodního potrubí, od kterého by se nesměl vzdálit dále než za určený okruh.

Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel kontroval tím, že i náramky pro domácí vězení stojí peníze a mohou vyjít dráž než klasické vězení. Z toho důvodu tento projekt Pospíšilovo ministerstvo zatím stoplo.

„Je to ovšem rarita, že jednomu ze čtyř základních pilířů státní moci, soudnictví, fakticky šéfuje náměstek ministra spravedlnosti. Ústavní soud již konstatoval, že nelze vyloučit politické ovlivňování soudů prostřednictvím přidělování peněz,“ konstatoval na Seči právník a šéfredaktor časopisu Soudce Karel Havlíček.

Soudci už léta prosazují, aby justice nebyla přímo pod kuratelou ministerstva spravedlnosti, protože to podle nich je stejné, jako by parlament spadal pod nějaké ministerstvo, ale aby o jejím administrativním chodu rozhodovala nezávislá soudní rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám