Hlavní obsah

Manželé deset let fingovali úrazy z Kuby, tahali tak peníze z pojišťoven

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí se snaží přijít k penězům pomocí pojistného podvodu, ke kterému neváhají použít falšovaných lékařských zpráv, a to i ze zahraničí. Zneužívají při tom cestovní pojištění. Informovaly o tom Česká pojišťovna a Kooperativa.

Foto: Profimedia.cz

Pojišťovny začaly důsledněji prověřovat úrazy Čechů v cizině a výdaje, které za ně klienti zaplatili.

Článek

Mezi mistry v tom, jak pomocí smyšlených úrazů vytáhnout z pojišťoven peníze, patřil jistý, blíže nespecifikovaný manželský pár z Čech, který každoročně odjel na dovolenou na Kubu a nahlásil pojišťovně úraz, k němuž mělo dojít při outdoorových aktivitách na ostrově.

„Manželé předložili pracovníkům ČP zprávu z lékařského zařízení v Havaně a rovněž účet za ošetření a léky. Doklady byly ale falešné, a tedy k žádnému úrazu ani ošetření nedošlo. Pojistné plnění bylo odmítnuto a na vykutálený manželský pár jsme podali trestní oznámení,“ uvedla Česká pojišťovna.

Stejné fingované úrazy byly přitom dlouhodobě po dobu deseti let uplatňovány u několika pojišťoven.

ČP blíže neupřesnila, na kolik si takto manželé přišli. Nejspíš se jednalo o desetitisíce, protože částky u odškodnění u úrazů nepatří k nejnižším.

Zkoušel to s účtem z neexistující nemocnice v Mongolsku

Podobné poznatky má i Kooperativa. „V prvním pololetí jsme odhalili 370 pojistných podvodů v celkové hodnotě 80 miliónů korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 130 podvodů za 54 miliónů korun. Stále častěji řešíme fingované úrazy a falšované lékařské zprávy. A to jak v rizikovém, tak například v cestovním pojištění,“ sdělil Milan Káňa z Kooperativy.

Ta řešila například případ klienta, který jí v cestovním pojištění předložil fakturu za hospitalizaci v nemocnici v Mongolsku. „Jednoduchým šetřením jsme zjistili, že podobné zařízení vůbec neexistuje a klient potvrzení zfalšoval,“ dodal šéf týmu vyšetřovatelů v Kooperativě Jiří Chvosta.

Drahou plastiku kryl zánětem slepého střeva

Začínají se také objevovat případy tzv. plastické turistiky. Znamená to, že klient vyjede na zahraniční kliniku, kde podstoupí plánovanou plastickou úpravu a pojišťovně předloží účet na akutní lékařský zásah.

„Klient nám po návratu ze zahraniční dovolené předložil lékařskou zprávu a účet za akutní operaci slepého střeva. Naši vyšetřovatelé zjistili, že zmiňované zdravotní zařízení opravdu existuje, ale jedná se o kliniku plastické chirurgie, která akutní operace vůbec neprovádí. Účet jsme samozřejmě neproplatili,“ dodal Chvosta.

„Klient nám po návratu ze zahraniční dovolené předložil lékařskou zprávu a účet za akutní operaci slepého střeva. Naši vyšetřovatelé zjistili, že zmiňované zdravotní zařízení opravdu existuje, ale jedná se o kliniku plastické chirurgie, která akutní operace vůbec neprovádí. Účet jsme samozřejmě neproplatili,“ dodal Chvosta.

Za prvních šest měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna celkem 271 případů pojistných podvodů za 150 miliónů korun. „Již tradičně se do statistik odhalených pojistných podvodů ve velké míře zapisují případy spojené s pojištěním motorových vozidel, letos jsme však zaznamenali také nárůst podvodů z pojištění majetku a odpovědnosti občanů,“ řekl vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny (ČP) Ludvík Bohman.

Letos stíháno čtyřicet recidivistů - pojistných podvodníků

„Křivka pojistných podvodů míří strmě vzhůru. Detektivové odhalili za první polovinu letošního roku pojistné podvody v celkové výši 60 miliónů korun. To je o osm miliónů korun více než celý loňský rok. Z regionálního pohledu je nejexponovanější Praha. Nejméně i nadále podvádějí Jihočeši,“ dodal Jiří Cívka z Generali.

Policie, ke které se ale většina pojistných podvodů zjevně nedostane, neboť ne všechny zjištěné případy ji pojišťovny ohlásí, za prvních pět měsíců letošního roku řešila 169 pojistných podvodů, objasnila z nich 92 plus 38 dodatečně z předchozích období.

Do vězení na půl roku až deset let

Trestně stíhá policie za letošek v této věci 168 osob, z toho čtyřicet recidivistů. V této souvislosti pojišťovny upozorňují, že novelizované znění zákona o pojišťovnách zavedlo i trestní sazbu za opakovaný podvod. Kdo páchá pojistné podvody opakovaně, může počítat s trestem od šesti měsíců až do tří let.

Pokud je způsobena pojistným podvodem větší škoda, může jít o jeden až pět let, v případě organizované skupiny to je dva až osm let a je-li způsobena pojistným podvodem škoda velkého rozsahu, může být trest až deset let odnětí svobody.

Podvodníci od ledna do května, z pohledu policejní evidence, způsobily škody za téměř 25 miliónů, z toho zajistit se policii podařilo pouze 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám