Hlavní obsah

Stát na sebe bere riziko krachu u nových podnikatelů, ručí až do tří miliónů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, že vláda škrtá na všech frontách, stát je stejně ochoten se zaručit bankám za úvěry, které poskytnou některým začínajícím podnikatelům. V praxi to funguje tak, že přijdete s projektem do polostátní Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) a v případě pozitivního stanoviska se za vás zaručí, že když záměr nevyjde, úvěr, který jste si vzali od komerční banky, ČMZRB uhradí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podnikatel tak není nucen za úvěr na svůj projekt ručit třeba vlastním domem nebo jinde složitě shánět ručitele. Zvýhodněnou záruku lze získat ke komerčnímu úvěru až do tří miliónů korun.

Příjem žádostí do nového programu začíná už příští středu.

„Díky programu Záruka se podaří do podnikání postrčit řadu lidí, kteří už o rozjetí vlastní firmy delší dobu uvažují,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Z neoficiálních informací vyplývá, že projektů, které zkrachují, a ČMZRB pak musí bankám úvěry vrátit, je do deseti procent z celkového objemu.

Zvýhodněnou záruku k úvěru mohou získat podniky do deseti zaměstnanců s nejvýše tříletou historií. Zvýhodněná záruka pokryje až 80 procent jistiny zaručovaného úvěru.

„Peníze, které jsou teď v programu k dispozici, by mohly začínajícím podnikatelům pomoct dosáhnout na úvěry v celkové hodnotě až 150 miliónů korun,“ uvedl ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko.

Reklama

Výběr článků

Načítám