Hlavní obsah

Dlužníci, kterým sociální dávky sebere rovnou obec, ušetří za exekutory

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že sociální dávku - příspěvek na živobytí, budou brzy moci obce odebírat chronickým dlužníkům za nájemné v obecních bytech rovnou, bez účasti exekutorů, ušetří ve výsledku těmto dlužníkům tisíce korun. Tvrdí to Exekutorský úřad Přerov v reakci na chystanou novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která je z dílny poslankyň ODS Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Exekuce v litvínovském Janově.

Článek

„Zavedení možnosti postihnout sociální dávky přímo obcí ve skutečnosti představuje finanční a administrativní úlevu nejen pro stát, ale i pro samotného dlužníka. Obec v postavení věřitele a současně exekutora pohledávku vybere z dávek celkem rychle, snadno a s minimálními náklady,“ uvedl David Tala, mluvčí Exekutorského úřadu Přerov.

Pokud by například pro stejnou pohledávku podala obec návrh na nařízení exekuce s pověřením soudního exekutora, musel by podle něho exekuci nařídit soud a dlužník by soudnímu exekutorovi zaplatil na nákladech přinejmenším 6 500 korun plus dvacet procent DPH.

Chronickým dlužníkům, kteří dluží městům, lze podle ministerstva spravedlnosti brát pravidelné sociální dávky už dnes.

Chronickým dlužníkům, kteří dluží městům, lze podle ministerstva spravedlnosti brát pravidelné sociální dávky už dnes.

„Předmětem exekuce jsou opakované dávky státní sociální podpory. Z celkového počtu více než 1,1 miliónu dávek vyplacených v prosinci 2010 podléhalo exekucím přes 11 tisíc dávek. Počet exekucí v dávkových systémech narůstá,“ sdělil Právu už dříve Petr Sulek z ministerstva spravedlnosti.

V současné době sociální dávky, ze kterých lze provádět exekuce, jsou rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, sociální příplatek, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte v pěstounské péči, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci, dávky důchodového pojištění, dávky nemocenského pojištění.

Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky sociální péče pro osoby zdravotně postižené jsou exekucí nepostižitelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám