Hlavní obsah

Lidé většinou nechtějí zpět svá kradená auta

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kradená auta a další odcizené věci, které se tu a tam podaří policii najít, už většinou původní majitelé nechtějí zpět. Museli by totiž vracet peníze, které dostali od pojišťoven. A tak vozidla končí v aukcích.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Krádeže vozidel nebo jejich částí tvoří dlouhodobě zhruba dvacet procent z celkového objemu vyplacených plnění z pojištění automobilů a pojišťovny si tak prodejem v aukcích alespoň částečně sníží „ztrátu“.

Počty odcizených vozidel se sice v posledních letech snižují, přesto však bylo loni v Česku ukradeno 13 109 vozidel. Podle odhadů Policie ČR je minimálně 60–70 procent odcizených aut demontováno na náhradní díly; část je zaregistrována v ČR k dalšímu provozu s využitím padělaných dokladů a změny nebo výměny identifikačních znaků vozidla a přibližně 10–20 procent ukradených aut je vyvezeno na Ukrajinu nebo do Ruska.

Jestliže bylo za ukradený automobil vyplaceno pojistné plnění, má majitel takovéhoto vozu dvě možnosti. Tou první je vzít si vůz zpět a vrátit pojišťovně vyplacené peníze. Pokud nemá o nalezený automobil zájem a zpět jej nechce, je tu druhá možnost – sepsat s pojišťovnou příkazní smlouvu o tom, že s vozem může dále disponovat pojišťovna
Pavel Novotný z úseku likvidace Allianz

„Stále větší podíl však mají krádeže v nemovitostech. Jen loni jsme řešili 4200 škod za více než 200 miliónů korun. Většina odcizených věcí obvykle definitivně zmizí ze světa, ale existují případy, kdy se dříve či později objeví,“ řekl Právu Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

Nalezení většinou nepotěší

Co dělat, když vám ukradli vůz nebo vykradli byt, byli jste pojištěni a náhradu jste získali od své pojišťovny a najednou se ozvali policisté se zprávou, že ukradené věci byly nalezeny a jsou k vyzvednutí?

„Jestliže bylo za ukradený automobil vyplaceno pojistné plnění, má majitel takovéhoto vozu dvě možnosti. Tou první je vzít si vůz zpět a vrátit pojišťovně vyplacené peníze. Pokud nemá o nalezený automobil zájem a zpět jej nechce, je tu druhá možnost – sepsat s pojišťovnou příkazní smlouvu o tom, že s vozem může dále disponovat pojišťovna,“ vysvětluje Pavel Novotný z úseku likvidace Allianz.

To se týká i ostatního majetku. V případě jeho nalezení, je člověk povinen vrátit pojistné plnění za původně odcizený majetek celé, nebo snížené o náklady spojené s jeho případnou opravou, pokud byl v době neoprávněného užívání poškozen.

„Odcizené a znovu nalezené věci, o které jejich původní majitel nejeví zájem, pak nejčastěji prodáváme prostřednictvím internetových aukcí. Pouze u věcí, které mají větší finanční nebo osobní hodnotu, si je lidé rádi berou zpět a peníze raději vracejí. Nejčastěji jde o obrazy, starožitnosti, šperky,“ dodal Novotný.

Šperky s tradicí důležitější než peníze

Například z jedné krádeže ve vile v Praze 4 byla nedávno objevena ve starožitnictví sada náušnic a prstýnků, kterou po tři generace zpátky vždy babička věnovala své vnučce k 18. narozeninám. Díky nálezu mohla být tradice v rodině zachována a majitelka neváhala ani chvilku s vrácením peněz za pojistné plnění.

Zapomněla snad, kde parkuje?

Velmi kuriózní byl případ nalezení údajně odcizeného vozidla. Auto bylo náhodou nalezeno při čištění parkovacích stání po několika měsících v podzemní garáži jednoho pražského nákupního centra s vrstvou prachu, a dokonce i s osobními věcmi řidičky, která jeho odcizení nahlásila.

Na první pohled bylo evidentní, že vozidlo bylo nepoužívané a bez stop jakéhokoli násilného vniknutí. Jen bylo zaparkováno v podzemní garáži na jiném místě, než se klientka domnívala. I v tomto případě vyplacené plnění pojišťovně vrátila a své auto si odvezla domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám