Hlavní obsah

Češi šetří na havarijním pojištění, má ho jen 18 procent vozů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi zjevně stále více šetří na havarijním pojištění svých aut. Pouze osmnáct procent vozidel je totiž havarijně pojištěno. Přitom na každé čtvrté havarijně pojištěné vozidlo připadá ročně jedna pojistná událost. Uvedla to Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Článek

„Z celkového počtu 7 240 000 registrovaných vozidel je u 91,6 % sjednáno povinné pojištění odpovědnosti, pouze 18,4 % má havarijní pojištění. Při výběru pojištění se klienti řídí především cenou, což potvrdilo přes 70 procent dotázaných řidičů. O kvalitu služeb, možnostech připojištění nebo úrovni asistenčních služeb, se prioritně zajímá jen třetina dotázaných,“ dodala ČAP.

Zajímejte se i o rozsah krytí a služeb

„Při sjednávání pojištění by se klienti měli zajímat především o rozsah pojistné ochrany a asistenčních služeb, aby případné pojistné plnění pokrylo v dostatečné výši vzniklou škodu,“ zdůraznila Marcela Kotyrová z ČAP.

Podle ní motoristé ve snaze získat co nejnižší cenu pojištění podceňují hodnotu vozu, například zamlčí nadstandardní výbavu nebo dražší doplňky, a pak se diví, že jim plnění neposkytne dostatečnou kompenzaci.

„Průměrné vyplacené pojistné plnění na škody na vozidlech, způsobené živelními katastrofami, je 116 tisíc korun. Na jedno odcizené vozidlo vyplatily pojišťovny v průměru 250 tisíc korun. Pokud nemá majitel vozu sjednané havarijní pojištění, tak finanční dopad škody nese sám,“ varovala Kotyrová.

Jak vysoké bývají škody
- Při nedání přednosti v jízdě je průměrná škoda 47 tisíc korun, při poškození vozidla ve výtlukách na silnici přesahuje 30 tisíc korun.
- Přes 80 procent škod uplatněných z havarijního pojištění je způsobeno havárií; z toho 45 procent nastane při parkování nebo je způsobeno na zaparkovaném vozidle.
- Průměrné pojistné plnění na odcizené vozidlo je 250 tisíc korun, u živlů je to 116 tisíc.
- Průměrné pojistné plnění u škody způsobené vandalismem je 21 tisíc korun; nejčastěji se jedná o poškrábání laku ostrým předmětem (objedou vám auto korunou nebo klíčem).
- U více než 65 procent nahlášených nehod je chybně zdokumentován průběh nehody. ČAP proto spustila nový oficiální portál pro řidiče jaksepojistit.cz, kde jsou vyčerpávající informace k pojištění aut a také k tomu, jak správně postupovat po nehodě.
Zdroj: ČAP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám