Hlavní obsah

Zátěžové testy bank budou letos tvrdší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zátěžové testy bank budou letos tvrdší než loni. Zahrnovat by měly i zacílení na likviditu. Dohodli se na tom ministři financí členských zemí EU.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zátěžové testy by se měly konat letos potřetí. Budou se týkat 91 evropských bank. Uskuteční se do konce května a dá se čekat, že budou přísnější, než byly v minulém roce," řekla velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Letošní testy budou podle zdrojů citovaných agenturou Reuters zahrnovat i scénáře, kdy se i konkrétní země dostanou do hlubokých potíží. Přesná kritéria budou dopracována do března.

Evropská centrální banka, která v případě testů hraje klíčovou roli, očekává, že testy neprojde více bank než loni. Tehdy neuspělo pět ústavů. [celá zpráva]

Důvodem tohoto očekávání je kritérium týkající se likvidity. "Je také možné, že to bude pro banky náročnější a že více bank neprojde," podotkla česká ambasadorka.

Zátěžové testy jsou částí snah EU získat zpět důvěru na trzích ve stabilitu evropského finančního systému.

Banky působící v Česku podobné problémy, které postihly četné finanční instituce hlavně v západoevropských zemích, v minulosti neměly. Jsou však v rukou zahraničních finančních skupin, na které krize dolehla tíživěji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám