Hlavní obsah

Dlužníci manévrují s majetkem, aby obelstili exekutory

Právo, Jindřich Ginter

Vyhnout se exekuci překotnými manévry s majetkem, třeba převodem domu na děti a příbuzné, se snaží čím dál tím více dlužníků. Mnozí také ze sebe dělají na oko bezdomovce a registrují se k trvalému pobytu na městských úřadech. Vyplývá to z analýzy Evropského právního informačního systému CODEXIS vypracované pro Právo, jejíž závěry potvrzují rovněž exekutoři.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Jiří Novák z litvínova přišel o televizi, ač neměl žádné pohledávky.

Článek

Jedním dechem však dodávají – ani rafinovaným převodem majetku na někoho jiného, a to i s určitým předstihem před splatností, ale exekuci nezabráníte.

„Z bezmála padesáti tisíc exekucí vykonaných námi za rok 2010 se převodem majetku na jiný subjekt snažilo exekuci vyhnout osm procent dlužníků, to je asi čtyři tisíce,“ sdělil Právu exekutor Tomáš Vrána z Přerova.

„Podstatné není ani to, že splatnost dluhu ještě nenastala, což v této věci potvrdilo i klíčové rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR,“ řekla Právu právnička informačního systému CODEXIS Petra Gříbková.

Podnikatel Pavel J. si v bance půjčil milión korun se splatností do dvou let s desetiprocentním úrokem. Peníze nevracel a půl roku před datem splatnosti daroval dětem svůj rodinný dům včetně další stavební parcely se zahradou.

Z padesáti tisíc dlužníků převedlo majetek osm procent
Tomáš Vrána, exekutor z Přerova

Darovací smlouvu však Nejvyšší soud ČR označil za neúčinnou a Pavla J. uznal vinným z pokusu trestného činu poškozování věřitele. „Převod majetku na někoho jiného v okamžiku, kdy vám hrozí exekuce, může být klasifikován jako trestný čin poškozování věřitele, kde hrozí odnětí svobody od šesti měsíců do osmi let,“ dodala Gříbková.

„Exekuce není ušetřen ani majetek spadající do společného jmění manželů, přestože je zadlužen jen jeden z manželů; a to ani v případě zúžení či výhrady jeho vzniku notářsky ověřenou smlouvou,“ zdůraznila Gříbková.

Exekutoři si „bezdomovce“ našli

Stejně tak nepomůže, když si věřitel hraje na bezdomovce. Karel S. z Jihlavy se před věřiteli ukrýval tak, že měl trvalý pobyt hlášený na městském úřadě. Na účtech nedisponoval penězi, vše dělal načerno. Nastoupila tedy na něho tzv. mobiliární exekuce. „Vykonavatelé dlužníka vypátrali a zjistili, že disponuje majetkem, jenž mu byl zabaven a umořeny z něho dluhy,“ uzavřel Vrána.

Sledují poštu, ptají se známých

Trvalý pobyt má podle něho pouze evidenční charakter a podstatné je místo skutečného pobytu. Exekutoři pak jdou do terénu, vyptávají se na obecním úřadě, sousedů, příbuzných a také na poště, aby zjistili, kde dlužník bydlí.

Co říká zákon
Poškození věřitele se dopouští ten, kdo byť i jen částečně zmaří uspokojení svého věřitele tím, že zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou, nebo odstraní, byť i jen část svého majetku.
Dále je poškozením věřitele to, kdy dlužník postoupí pohledávku, anebo převezme dluh jiného, či zatíží věc, která je předmětem závazku, nebo ji pronajme, předstírá nebo uzná neexistující právo nebo závazek, nebo předstírá nebo uzná právo nebo závazek ve větším rozsahu, než odpovídá skutečnosti.
Rovněž předstírání úpadku nebo zdánlivé zmenšování či zánik majetku jsou kvalifikovány jako poškození věřitele.
Zdroj: CODEXIS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám