Hlavní obsah

Kdy zadat platbu, aby se do konce roku provedla včas

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský, Jakub Svoboda, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se závěrem roku bývají spojeny různé platební povinnosti. Lidé musí vzít v potaz lhůty platebního styku jednotlivých bank na konci roku. Předejdou tím mnoha nepříjemným překvapením, někdy i s citelnými finančními důsledky. Příkaz je nutné zadat v tzv. provozní době banky. Pro platby na konci roku banky stanovují některé odlišnosti.

Článek

Nesplnění nejzazších lhůt stanovených bankami pro platební styk mívá za následek uskutečnění převodu o jeden pracovní den později, což může být pro klienta velmi nepříjemné. Vyplatí se proto převody zbytečně neodkládat a uskutečnit je co nejdříve.

Je třeba rozlišovat, jde-li o transakce v rámci banky (účet plátce i příjemce je v téže bance), nebo jde o transakci do jiné banky (účet příjemce je v jiné bance).

Česká spořitelna

Poslední den roku 2010 mají pobočky otevřeno do 12 hodin.

Platby do téže banky: platební příkazy k úhradě v korunách je třeba na přepážce a přes sběrný box zadat do 31. prosince do 12 hodin, přes telefon, internet, bankomat a platbomat stačí týž den až do 20 hod.

Platby do jiné banky: platební příkazy k úhradě v korunách je třeba zadat na přepážce do 30. prosince do konce pokladních hodin, přes sběrný box do 30. prosince do 12 hodin. Přes telefon, internet, bankomat a platbomat stačí zadat platební příkaz do 30. prosince do 20 hodin.

ČSOB

Na Silvestra je pracovní doba v pobočkách omezena do 13 hodin.

Platby v rámci skupiny ČSOB: převody plateb v korunách mohou klienti elektronicky zadat nejpozději do 31. prosince – na pobočce do 13 hodin, elektronicky do 18 hodin. Do boxu je třeba předat příkaz 30. prosince.

Platby do jiných bank: nejzazší termín podání je 30. prosince – na pobočce do 17 hodin, elektronicky do 18 hodin. Do boxu je třeba předat příkaz 29. prosince.

Komerční banka

Na Silvestra budou mít pobočky otevřeno maximálně do 13 hodin.

Platby do téže banky: platební příkazy k úhradě v korunách je třeba zadat on-line přes přímé bankovnictví do 31. prosince do 20.30 hodin, na přepážce téhož dne do 11 hod. a přes samoobslužný box do 30. prosince.

Platby do jiné banky: platební příkazy k úhradě v korunách je nutné zadat přes přímé bankovnictví do 30. prosince do 20.30 hod., na přepážce téhož dne do 13 hodin a přes samoobslužný box do 29. prosince.

Česká pošta

Poslední den v roce budou mít pobočky České pošty otevřeno podle jejího mluvčího Iva Mravinace různě: v místech do pěti tisíc obyvatel se bude zavírat v dopoledních hodinách, v místech do 100 tisíc lidí bude zavřeno od 12.00 hodin, v místech nad 250 tisíc se přepážky uzavřou v 16.00 hodin a na třech největších poštách v Praze, Brně a Ostravě s normálně nepřetržitým provozem nastane konec ve 22.00 hodin.

Platby poukázkami typu A (hotovost – účet), B (účet – hotovost) i C (hotovost – hotovost) budou provedeny podle Mravinace do tří pracovních dnů ode dne podání. To znamená, že lidé by měli platbu pro jistotu provést nejpozději v úterý 28. prosince nebo 29. prosince dopoledne.

"Služba Western Union garantuje například vybrání peněz po světě ještě týž den, je ale podstatně dražší," dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám