Hlavní obsah

Úroveň bezpečnosti platebních karet je v Česku lepší než v Německu

Právo, ČTK, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice přešlo na bezpečnější čipovou technologii 88 procent všech platebních karet. Česko tak z tohoto pohledu patří k nejpokročilejším zemím v Evropě a banky u nás předstihly v tomto směru dokonce i největší evropskou ekonomiku - Německo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Stoprocentního přechodu u všech platebních karet, bankomatů i terminálů zatím dosáhly jen Velká Británie a Lichtenštejnsko. Řada dalších zemí, včetně Německa, je v tomto ohledu až za Českem. Vyplývá to z informací bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty.

Všechny tuzemské platební terminály i bankomaty jsou zároveň schopny čipové karty přijímat.

Čipová technologie výrazně posiluje bezpečnost platebních transakcí, protože údaje zaznamenává na čip a minimalizuje možnost jejich případného zneužití.

Připraveny na euro

České platební karty patří rovněž k nejlépe připraveným na implementaci jednotné oblasti pro platby v eurech.

Méně z bankomatu, více přímo v obchodě

Platební karty jsou u nás stále častěji používány i pro menší platby. Roste výrazněji počet transakcí provedených v obchodních místech na úkor výběrů hotovosti z bankomatů. Po letech růstu počtu nově vydávaných karet už loni trh začal zpomalovat.

Využívání platební karty přímo za platbu v obchodě narostlo v letošním první čtvrtletí oproti počtu výběrů z bankomatů o více než 32 %. Meziročně se zvýšil objem transakcí v obchodních místech o 12,65 %, objem výběrů hotovosti z bankomatů se meziročně snížil o 1,2 %.

Průměrná částka uhrazená kartou u obchodníka je 1 005 korun a průměrný výběr hotovosti z bankomatu činí 3 574 korun.

Počet vydaných karet
K 31. 3. 2010 bylo v ČR vydáno 9 056 895 bankovních platebních karet.
čipových karet8 333 735
debetních karet7 391 771
kreditních karet1 203 573
charge karet461 551

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám