Hlavní obsah

Dolar dál slábne, volný pád trvá již pět týdnů

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již od poloviny minulého měsíce slábne americká měna vůči téměř všem hlavním světovým měnám. Výjimkou nebyl ani tento týden, kdy dolar jen k euru oslabil o 1,2 procenta, aby se v pátek prodával za 0,71 eura.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na páru s evropskou měnou byl dolar levnější naposledy před devíti měsíci a podobně je na tom také v porovnání s britskou librou. Ještě horší jsou ale jeho výsledků vůči ostatním světovým měnám.

V době, kdy Spojené státy stojí v čele boje proti zemím, které uměle oslabují svou měnu, a kdy američtí zákonodárci rozhodují o tom, zda označí Čínu za měnového manipulátora, se totiž americký dolar pohybuje na páru s japonským jenem na svých patnáctiletých minimech, vůči australskému dolaru je nejlevnější od roku 1982, a například na páru se švýcarským frankem nebyl nikdy levnější.

Strmý pád americké měny, která jen od září ztratila přibližně 11 procent ze své hodnoty, je výsledkem měnové politiky americké centrální banky (Fed). Ta sice neintervenuje na devizovém trhu přímo, tak jak to dlouhodobě provádí Čínská centrální banka, nebo jak nedávno intervenovala Bank of Japan, ale kurz dolaru ovlivňuje nepřímo skrze další rozvolňování měnové politiky.

To již od srpna znovu probíhá prostřednictvím nákupů státních dluhopisů, které Fed vykupuje za nově vytvořené dolary. Tím následně zvyšuje jejich nabídku a snižuje kupní sílu. Tyto nákupy začala americká centrální banka v menší míře opět provádět v polovině srpna a již v listopadu by podle některých analytiků mohla jejich intenzitu znovu vystupňovat.

To v úterý naznačil také zápis z dosud posledního zasedání americké centrální banky, které se konalo 21. září. Ten poskytl investorům detailní informace o průběhu diskuse mezi členy Výboru pro měnovou politiku Fedu, která se k překvapení většiny obchodníků točila velmi blízko kolem možných opatření, jež by Fed mohl již brzy provést, aby podepřel skomírající ekonomiku.

Drahé kovy lámou rekordy

Jak by tato opatření mohla vypadat, naznačil začátkem měsíce vlivný šéf newyorské pobočky americké centrální banky William Dudley, podle kterého by Fed mohl nakoupit státní dluhopisy za 500 miliard dolarů, což by byl za normálních okolností ekvivalent snížení úrokových sazeb o 0,5 procenta až 0,75 procenta. Podobná vyjádření na dolar velmi tvrdě doléhají a jsou hlavním důvodem, který stojí za výprodejem americké měny z posledních pěti týdnů.

Zatímco vidina přílivu nových peněz do finančního systému tlačí cenu americké měny dolů, dolarové ceny komodit na finančních trzích stoupaly v minulém týdnu opět nezadržitelně vzhůru. To platí především o drahých kovech, které jsou investory využívány jako zajištění proti inflaci.

Těm kombinace opětovného rozvolňování měnové politiky a nejistoty ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky velmi prospívá, a tak zlato jen v tomto týdnu přidalo 2,6 procenta a dostalo se na nová historická maxima 1380 dolarů za trojskou unci (asi 31,1 gramu). Stříbro pak rostlo dokonce o 5,9 procenta na 24,70 dolaru za trojskou unci., kde se jeho cena naposledy pohybovala v roce 1980.

Nadcházející týden sice nepřinese žádná měnověpolitická rozhodnutí ze strany centrálních bankéřů v USA a Evropě, bude však velmi bohatý na ekonomická data, která více napoví o stavu americké ekonomiky. Pokud nová data potvrdí, že Spojené státy dále zpomalují, oslabování americké měny nemusí být u konce a s ním paradoxně ani růst cen komodit. To se může týkat i jiných finančních aktiv (akcie, dluhopisy).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám