Hlavní obsah

Stát jde tvrdě po obchodnících s benzínem, zmrazil jim další miliardy

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát pokračuje v nekompromisním tažení proti dovozcům pohonných hmot, překupníkům s benzínem a menším čerpadlářům, kteří se už léta ve velkém vyhýbají DPH a spotřební dani. Podle zjištění Práva jim finanční úřady jen během letošního roku zmrazily několik miliard korun a o další miliardy je již zkasírovaly.

Článek

Právu to potvrdil vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek. Jen za letošek je ve hře celkem dvacet pět miliard korun.

„Od konce loňského roku do letošní poloviny srpna provedla daňová správa na sto třicet velkých kontrol, 750 menších prověrek a realizovala na tři sta vytýkacích řízení kvůli tomu, že neseděly vykázané odpočty DPH,“ upřesnil Knížek.

Velké tažení sílí

Stát od nepoctivých dovozců, dalších překupníků s pohonnými hmotami a čerpadlářů dodatečně vybral od začátku roku devět miliard korun, přičemž většina z těchto peněz byla nejprve na účtech preventivně zmrazena, a když se ukázalo, že jde prokazatelně o daňový únik, „podnikavci“ je stát strhl.

O dalších osm miliard se podařilo snížit vykázanou ztrátu, tedy peníze, o něž si obchodníci neoprávněně snižovali svůj daňový základ. Dalších osm miliard korun už teď leží v zajišťovacích příkazech.

Velké tažení proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami, o němž Právo jako první informovalo na konci května, tak ještě více zesílilo. Finanční úřady nejdou po obchodnících náhodně, ale vycházejí ze své interní černé listiny daňových podvodníků s pohonnými hmotami. Seznam už obsahuje stovky firem či podnikatelů a měsíc od měsíce se rozšiřuje.

„Na interní černé listině daňové správy přibylo k polovině srpna oproti květnu již dvě stě dalších především menších firem a podnikatelů. Je jich zhruba 450 a jejich počet neustále narůstá,“ řekl Právu Knížek.

Od ledna pomůže novela zákona

„Budeme pokračovat v dosavadním trendu tvrdých kontrol. V okamžiku, kdy vstoupí v platnost připravovaná novela zákona o DPH, která by měla být účinná od 1. ledna 2011, tak máme v ruce další nové možnosti, jak se proti daňovým únikům bránit,“ zdůraznil Knížek.

Zatím se bude i nadále pokračovat v opatřeních, která finanční úřady začaly uplatňovat na začátku letošního roku: místo plošných kontrol se zaměřují na konkrétní subjekty a tam, kde mají podezření, že hrozí riziko převodu značné sumy peněz do zahraničí za účelem vyhnutí se placení DPH a spotřební daně, zmrazí účty.

Obehraná písnička: dělají ze sebe chudáky

Jedním z nejčastějších scénářů podvodníků je, že benzín dovezou z Německa nebo Rakouska, sice podají přiznání k dani, ale pak tvrdí, že už nemají na zaplacení daně, protože jsou insolventní.

U těchto podezřelých obchodníků se proto intenzívně monitorují účty, a pokud se na nich hromadí více peněz, nechá je berňák zablokovat na základě zajišťovacího příkazu. Po zablokování účtu má daný subjekt tři dny na to, aby si tzv. předplatil daňovou povinnost. Pokud to neudělá, tak má finanční úřad oprávnění zjišťovat účty a případně na ně uvalit exekuci.

U zmíněných osmi miliard korun v zajišťovacích příkazech tedy ještě není zcela jisté, zda skutečně všechny připadnou státu, neboť zajištění trvá do nejbližšího daňového přiznání. Jelikož podle Knížka větší podvodníci podávají přiznání čtvrtletně, výsledek bude znám po 25. říjnu letošního roku, kdy je termín čtvrtletního přiznání za měsíce červenec–září.

Reklama

Výběr článků

Načítám