Hlavní obsah

Záložny získaly na vkladech další tři miliardy

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záložny pokračují ve svém pozvolném růstu. V prvních třech měsících tohoto roku získaly téměř sedm tisíc nových klientů. Ti si do spořitelních družstev uložili zhruba tři miliardy korun. Celkem tak tuzemské záložny spravují vklady ve výši přes 18,5 miliardy korun. Loni získaly záložny přes 15 tisíc nových klientů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Hlavním důvodem, proč střadatelé ukládají peníze právě na účty družstevních záložen, je vyšší zhodnocení. Nedávné snížení základní sazby Českou národní bankou o čtvrt procentního bodu na současných 0,75 procenta přinutilo řadu bank reagovat na situaci a snížit sazby u vlastních spořících produktů. Zatímco ještě nedávno banky nabízely zhodnocení i více než 3 procenta, aktuálně lze najít úrok vyšší než dvě procenta pouze u vybraných bankovních ústavů. Záložny přitom dále nabízí zhodnocení až kolem pěti procent,“ tvrdí Hana Foitová z WPB Capital.

Nahrává jim vyšší limit pojištění

Kromě vyšších sazeb by záložnám měla pomoci novela o zvýšení limitu pojištění vkladů ze současných 50 tisíc eur na 100 tisíc eur, která by měla začít platit začátkem příštího roku.

„Když v prosinci 2008 došlo ke zvýšení pojištění z 25 tisíc eur na 50 tisíc eur a zrušení 10% spoluúčasti vkladatele, mělo to pro záložny velmi pozitivní dopad. Od té doby se výše úspor v českých záložnách zvedla během roku 2009 o 50%.  Podobnou situaci tedy očekáváme i v příštím roce, až dojde ke zvýšení pojištění na 100 tisíc eur,“ dodala Foitová.

Reklama

Výběr článků

Načítám