Hlavní obsah

Nemovitosti se odrážejí ode dna, očekávaný výnos převyšuje riziko

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný výnos u nemovitostí už podle analytiků převyšuje míru rizika. Objem investovaného kapitálu do nemovitostí celosvětově letos vzroste o pět procent na 11,4 biliónů USD; v Evropě se očekává růst o čtyři procenta. Vyplývá to z nové zprávy mezinárodní poradenské společnosti DTZ, která klasifikuje většinu celosvětových trhů jako nákupní příležitost.

Článek

„Londýn, Paříž, Brusel i Moskva nabízejí atraktivní příležitosti k nákupu v administrativním sektoru. Čína se do konce roku 2011 stane druhým největším trhem realit na světě a předběhne Velkou Británii i Japonsko,“ tvrdí DTZ.

Číně, která zatápí Západu, hrozí sociální bouře, varuje FT

Zaznívají však i méně optimistické výhledy pro jinak mohutně se rozvíjející Čínu. ČEKIA s odvoláním na Financial Times informovala o v současnosti napjatém trhu nemovitostí v Číně: „Problémy na čínském realitním trhu jsou větší než v USA před finanční krizí, protože v sobě kombinují prvek bubliny s rizikem sociálních nepokojů,“ uvádí zdroj s odvoláním na poradce čínské centrální banky.

„Pro zchlazení trhu nemovitostí je třeba dlouhodobějšího tlaku. Viděli jsme známky přehřátí a doporučili mírné zvýšení úrokových sazeb,“ uvádí Li Daokui, člen měnověpolitického výboru čínské centrální banky.

Podle analytiků DTZ nastal čas k investičním realitním nákupům v Evropě, zejména v Belgii, Francii a Německu.

USA: květnový mírný růst

Co se týče USA, tak na konci května rostly podle ČEKIA ceny bytových domů v USA poprvé za tři měsíce o 0,3 %. Index cen nemovitostí v USA byl letos v březnu zhruba na stejné hladině jako v říjnu 2004 avšak o více jak 13 % pod maximem z jara 2007.

V Česku loni propad o téměř 60 %, letos pozvolné oživení

„V Česku meziročně poklesl objem investic do nemovitostí v loňském roce o 58 %. Ke zlepšení došlo v posledním čtvrtletí roku a tento trend pokračoval i v prvním čtvrtletí roku 2010,“ tvrdí Lenka Hartmanová, analytička pražské kanceláře DTZ.

Český trh s obchodními centry a nákupními parky je hodnocen jako atraktivní v porovnání s jinými evropskými trhy s prvotřídními nákupními centry. „Investoři zde mohou očekávat míru návratnosti přesahující riziko,“ tvrdí DTZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám