Hlavní obsah

Lidé se sami poškozují, aby získali peníze z pojistky

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha lidí získat z uzavřené pojistky co nejvíce peněz vede řadu z nich i k sebepoškozování, nadsazování svých zranění či zatajování některých diagnóz při uzavírání pojištění. Pojišťovny jsou však při posuzování pojistných událostí nekompromisní, a předtím, než poškozenému vyplatí peníze, si škodnou událost a případné nejasnosti pečlivě prověří.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle České asociace pojišťoven už několik let pojišťovny registrují zvýšený počet případů o pojistné podvody dokonce i u životního pojištění, kde „často dochází k velmi kuriózním případům sebepoškozování“.

Podvody dál porostou

„V roce 2009 jsme v rámci úrazového pojištění evidovali třináct pokusů o pojistný podvod s celkovou částkou téměř sedmi miliónů korun. Z tohoto počtu bylo již sedm případů jako podvod prokázáno, zbývající jsou stále řešeny. Očekáváme ale, že počty pokusů o podvod budou dále stoupat,“ sdělil Právu Michal Hazi z Pojišťovny České spořitelny.

Nárůst počtu pokusů o pojistné podvody v pojištění osob registruje i pojišťovna Uniqa. „Zpravidla jde o úrazy, výplatu denních dávek za léčení, a o případy, kde hraje roli vědomé zamlčení předchozích diagnóz nebo zdravotních obtíží. Často zde participují i lékaři, kteří sepisují hlášení do pojišťovny,“ řekla Právu Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Pojišťovny přitvrzují

U plnění z úrazového pojištění nebo pojištění proti zdravotním následkům jsou pojišťovny v praxi velmi tvrdé. Často peníze nevyplatí s tvrzením, že člověk musel o zdravotních potížích, které ho dohnaly třeba až ke komplikované operaci kolena s následnou roční rekonvalescencí, vědět už před uzavřením pojistky.

Lidem se pak jen velmi obtížně dokazuje, že to tak není, protože před vyhrocením potíží většinou nevěnují tolik pozornosti svému zdraví a především potřebné lékařské dokumentaci.

Jde často i o statisícové částky a vleklé tahanice – pacient doufá, že když si platil několikatisícové úrazové pojištění ročně, tak bude po operaci s dlouhodobými následky částečně finančně zajištěn. V některých případech tomu tak ale být nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám