Hlavní obsah

Přehled o nákladech na služebních cestách zajistí firemní platební karty

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je výhodné využívat v podniku s 20 zaměstnanci firemní platební karty? Záleží na zaměření společnosti a na tom, zda a jak často zaměstnanci využijí kartu k práci. Nejčastějším důvodem pro využívání platebních karet jsou služební cesty.

Článek

Neznamená to ale, že firemní karty jsou určené pouze pro šéfy. Vhodné jsou pro všechny zaměstnance, kteří hodně cestují nebo jsou zodpovědní za nákup zboží pro firmu. Předpokládá se přitom větší objem nákupů.

„Firemní platební karty zaznamenávají mezi podnikateli rostoucí oblibu. Jde přitom o dlouhodobé využívání, téměř polovina firem karty používá více než deset let,“ říká Štěpánka Lencová z Raiffeisenbank.

Oblíbené je využívání platebních karet k úhradě ubytování, občerstvení nebo pohonných hmot. Při zahraničních služebních cestách je to i úhrada letenek nebo nákladů spojených s reprezentací.

„Jednou z výhod firemních platebních karet jsou různé druhy pojištění, například cestovní. Právě tuto záležitost často ve společnostech řeší zaměstnanci případ od případu. Přitom platební karta ji umí svému držiteli zajistit levně a dlouhodobě, i když je vydána jako firemní,“ dodává Milan Žáček ze Citibank.

Odpadne přitom část vyúčtování, leckdy i nutnost, aby se dotyčný pojistil zcela sám a individuálně. Krytí se kromě nutnosti lékařského ošetření může vztahovat i na taková rizika jako úraz, ztrátu zavazadel anebo odcizení peněženky včetně samotné firemní platební karty.

Zamezí machinacím

Placení výdajů firmy a jednotlivých zaměstnanců prostřednictvím platebních karet přináší především výhodu vyšší přehlednosti a prokazatelnosti, což zvyšuje komfort pro účetní oddělení a snižuje rizika účtování neoprávněných nákladů.

„Karta omezí i riziko neoprávněné manipulace s penězi společnosti, protože pro většinu operací je možné nastavit limity. Přehled karetních operací můžete sledovat na internetovém bankovnictví. Některé banky při každé transakci kartou zašlou SMS na váš mobil,“ zdůrazňuje Štěpánka Lencová z Raiffeisenbank.

Méně papírování

V případě, že byste měli nějaké podezření, můžete ihned kartu zablokovat. Díky platebním kartám vám ve firmě také ubude administrativa. Nebude třeba vyplácet zálohy ani je zúčtovávat. Jednou za měsíc vám přijde souhrnná faktura za jednu kartu nebo všechny karty celé firmy, která nahradí jednotlivé účtenky.

Krátkodobý úvěr

Karty jsou, stejně jako karty k soukromému účtu, rozděleny na debetní a kreditní. Kreditní karty mohou být i levným zdrojem financí, pokud budete dodržovat bezúročné období. Mohou být i doplňkem k firemnímu kontokorentu. Při vhodném výběru a nastavení produktů tak mohou platební karty dokonce pomáhat regulovat cash flow společnosti.

„Firemní kreditky nabízejí společnostem a jejich zaměstnancům poměrně jednoduchý přístup ke krátkodobým úvěrům. Například možnost efektivně vyřešit vyúčtování cestovních nákladů spojených se služební cestou ještě v rámci bezúročného období a navíc bez složitého účetnictví. Veškeré obraty jsou na výpisu z karty a stačí jen dodat daňový doklad tam, kde je to nutné. Navíc tyto platební prostředky dávají každému cestovateli finanční rezervu, jakou bude těžko vybaven, pokud pojede s hotovými penězi,“ konstatuje Žáček ze Citibank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám