Hlavní obsah

Praní špinavých peněz se nezabrání tak snadno, varují právníci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné zrušení akcií na majitele praní špinavých peněz nezabrání. Je dost možností, jak navrhovaná zákonná pravidla obejít, tvrdí právníci z mezinárodních kanceláří, kteří mnohdy držitele těchto akcií zastupují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Akcie na jméno české společnosti by i po účinnosti navrhovaného zákona mohla vlastnit právnická osoba z jurisdikce, kde jsou akcie na majitele přípustné a konečného vlastníka akcií v české společnosti by tak stejně nebylo možné zjistit,“ konstatuje se například v prohlášení mezinárodní právní kanceláře Kinstellar.

V případě, že obchodní společnost s listinnými akciemi na majitele zvolí možnost změny podoby akcií na zaknihované akcie na majitele, konečného vlastníka akcií nebude v některých případech stejně možné zjistit, a to "protože současná evidence Střediska cenných papírů neumožňuje a ani evidence centrálního depozitáře po svém vzniku neumožní v některých případech evidovat konečného vlastníka zaknihovaných cenných papírů."

Připomínají, že investice do jiných aktiv lze rovněž činit anonymně; jedná se například o komodity a umění, takže když bude někdo chtít uklidit špinavé peníze, novému zákonu, který by anonymitu akcí na majitele zrušil, se snadno vyhne.

Poslanecký návrh zákona požaduje, aby emitenti již existujících listinných akcií na majitele měli povinnost buď změnit jejich formu na listinné akcie na jméno nebo změnit podobu z listinných akcií na majitele na zaknihované akcie na majitele a to ve lhůtě 12 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona. Účinnost zákona je navrhována od ledna 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám