Hlavní obsah

Středem zájmů investorů je summit EU

Reuters, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden bude klíčovou událostí v evropském regionu summit Evropské unie. Investorům by ale nemělo uniknout ani dění v Řecku, odkud se stále čeká na závěry inspekce trojky. Dále představitelé eurozóny během víkendového zasedání MMF v Tokiu uvedli, že Španělsko by mohlo požádat o finanční pomoc již příští měsíc. Výsledný sentiment na finančních trzích bude ve finále záviset na tom, jestli naděje, že Španělsko požádá o finanční pomoc, převáží nad obavami investorů ze slabé výsledkové sezony v USA.

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační foto

Článek

Příští víkend se budou konat ve Španělsku komunální volby. Ty jsou pravděpodobně jedním z důvodů, proč Madrid ještě oficiálně nepožádal Evropu o pomoc. Další příčinou, proč jižané se žádost váhají, je podle agentury Reuters fakt, že Německo si přeje, aby Španělé oficiálně požádali o pomoc až příští měsíc. Žádost by pak byla pravděpodobně řešena v jednom velkém balíku spolu s revidovaným úvěrovým programem pro Řecko a záchranou Kypru. Takovýto balíček by byl alespoň naoko pro německý parlament a jeho voliče méně bolestivý.

Finanční trhy by mohly Španělsko ve čtvrtek přitlačit ke zdi, kdy bude tento stát investorům nabízet  své tříleté, čtyřleté a desetileté dluhopisy. V případě, že o ně kupující neprojeví dostatečný zájem, jejich cena klesne a výnosy vyskočí vzhůru. Vysoké výnosy jsou pak pro stát obrovským nákladem financování dluhu.

Řecko

Mezinárodní měnový fond (MMF) vzkázal minulý týden Německu, že Řecko potřebuje více času na to, aby bylo schopné dosáhnout limitů zadluženosti, ke kterým se při přijímání mezinárodní finanční pomoci zavázalo. MMF svůj postoj vysvětluje tím, že Atény již udělaly výrazný pokrok v utahování opasků a nyní je potřeba, aby se země více soustředila na oživení ekonomického růstu. To, jestli Atény dostanou více času, aby splnily podmínky půjčky, bude záležet na výsledcích kontroly trojky.

Německá ekonomika

V úterý bude zveřejněn index německého ekonomického sentimentu pro nejbližších šest měsíců. Tento ukazatel publikuje každý měsíc německé centrum pro evropské hospodářství (Zentrum für Europaische Wirtschaftsforschung), známe také pod zkratkou ZEW. Indikátor vyjadřuje očekávání budoucího ekonomického růstu v SRN na základě průzkumu 350 institucionálních investorů a analytiků. Analytici pro tento měsíc očekávají, že dosáhne hodnotu -14,6 bodu. Pro srovnání v září byl indikátor -18,2. V případě, že hodnoty indexu ZEW budou ve skutečnosti lepší (vyšší), než analytici očekávají (-14,6), budou to trhy vnímat velmi pozitivně.

V ekonomickém zpravodajství můžeme tuto informaci nejčastěji najít v této podobě:

Foto: www.bossa.cz

Index ZEW

Summit Evropské unie

Na konci týdne je na programu summit EU. Ten se naposledy konal v červnu, kdy přinesl trhům velmi pozitivní zprávy. Evropští lídři se například domluvili na možnosti vytvoření bankovní a fiskální unie, rekapitalizaci bank a vytvoření prorůstového paktu ve výši 120 miliard eur. Tentokrát budou mluvit o pomoci Španělsku a prodloužení doby, do kdy musí Řecko snížit své zadlužení.

Hospodářské výsledky Nokie

Finská společnost Nokia, přední výrobce telekomunikačních zařízení, zveřejní ve čtvrtek své hospodářské výsledky. Nokia byla kdysi největším světovým výrobcem mobilních telefonů. Její podíl na trhu začal výrazně klesat, když společnosti Apple a Samsung odstartovaly prodeje svých chytrých telefonů. Následně pak v pátek firma uvede na trh novou řadu mobilních telefonů Lumia, na jejichž prodeji bude budoucnost společnosti hodně záležet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám