Hlavní obsah

Propad cen na finančních trzích

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Špatná pondělní data z čínské ekonomiky odstartovala celotýdenní výprodej na finančních trzích. Padaly akciové, komoditní i měnové trhy. Nejvíce oslabilo stříbro, které tento týden ztratilo přes 14 % své hodnoty. Klesla cena zlata, ropy, amerických a evropských akciových indexů. Pokles hodnoty (vůči americkému dolaru) zaznamenaly i měny navázané na komodity, a to hlavně australský (-0,79 %), kanadský (-0,58 %) a novozélandský dolar (-0,27 %).

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Čína

Druhá největší ekonomika světa rostla v prvním čtvrtletí 2013 pomaleji, než se očekávalo. Za první tři měsíce letošního roku se její hrubý domácí produkt (HDP) meziročně zvýšil o 7,6 %, přičemž se předpokládalo, že ekonomika posílí až o 8 %. Zklamala rovněž průmyslová produkce, která si v březnu meziročně polepšila jenom o 8,9 % ve srovnání s únorem, kdy dosáhla téměř 10 % růstu. Nižší byly v březnu i přímé zahraniční investice. Po sérii těchto negativních zpráv z čínské ekonomiky zamířily ceny komodit na jih. Čína je jedním z největších nákupců průmyslových komodit a její slabší hospodářský výkon by mohl signalizovat významný propad poptávky po nerostných surovinách.

Ropa v reakci na tyto události, které naznačily pomalejší oživení čínské ekonomiky, jakožto i na snížení výhledu růstu globálního hospodářství Mezinárodním měnovým fondem (MMF) tento týden oslabila o 3,82 %. Propadla se i cena zlata (-2 %), mědi (-3,74 %) a již zmiňovaného stříbra (-14,10 %).

Mezinárodní měnový fond (MMF)

MMF snížil svůj výhled globálního růstu HDP pro letošní rok z 3,5 % na 3,3 %, přičemž loni si světová ekonomika polepšila o 3,2 % a v příštím roce by ji mohl čekat 4 % růst stejně jako v roce 2011. Zhoršení vidí fond ve Spojených státech kvůli tamnímu zvyšování daní a snižování výdajů. HDP USA by měl letos dosáhnout růstu ve výši 1,9 % ve srovnání s lednovým odhadem ve výši 2,1 %. Předpověď fond zhoršil i pro eurozónu.  Její HDP by měl letos poklesnout o 0,3 % po loňském propadu o 0,6 %. V lednu fond ještě eurozóně předpovídal na letošní rok propad HDP o 0,1 %. Naopak zlepšení by mohlo čekat Japonsko, které by mohlo posílit o 1,6 % ve srovnání s lednovým odhadem ve výši 1,2 %.

MMF se rovněž vyjádřil k současnému stavu měnových politik vyspělých zemí. Varoval centrální banky, v čele s tou americkou (Fed), před vytvořením bublin na aktivech, a to hlavně těch rizikovějších a destabilizací trhu. Banky nemohou opomínat vedlejší efekty, které uvolněná měnová politika přináší. Řeč je hlavně o nárůstu zadlužení obyvatel a korporací, bublině na akciových trzích, preferování investic do rizikových aktiv na úkor investic do stabilnějších instrumentů s nižším výnosem. MMF upozornil rovněž na to, že Fed chce růstem akciových indexů navodit efekt bohatství a povzbudit Američany k vyšší spotřebě, která tvoří přes 60 % HDP a ve výsledku tak oživit celé hospodářství USA.

ECB by mohla snížit úrokové sazby

Šéf německé centrální banky Weidmann prohlásil, že svět je uprostřed měnových válek a soutěže o to, kdo sníží úrokové sazby naposled. Připustil, že Evropská centrální banka (ECB) může přikročit k dalšímu snížení sazeb, jakmile to nově příchozí informace odůvodní. Nyní je úroková sazba ve společné měnové unii na úrovni 0,75 %, což je výš než v jiných vyspělých zemích. Úroková sazba v USA je 0,25 %, v Japonsku 0,1 % a ve Velké Británii 0,5 %. Jde o významný posun v rétorice Německa, které bylo dosud výrazným odpůrcem dalšího měnového uvolňování v Evropě.

Někteří ekonomové tvrdí, že cena eura nyní správně neodráží ekonomický stav společné měnové unie, která musí bojovat s velkým množstvím problémů a euro by mělo být levnější. V Itálii panuje bezvládí, Portugalsko má problémy se splácením dluhu, Francii hrozí recese a Německo pravděpodobně celou eurozónu  neutáhne.  Šéf ECB Mario Draghi si ale myslí, že ECB udělala to, co měla. Stabilizovala situaci na trzích a nyní si své problémy musí vyřešit každá země samostatně a nespoléhat na další příliv levných peněz ze strany centrální banky.

Zasedání zemí G20

Ve čtvrtek a v pátek probíhá v americkém Washingtonu zasedání dvaceti největších světových ekonomik (G20). Na summitu by měly jednotlivé země uzavřít novou dohodu o snižování státního dluhu. Každá z členských zemí bude mít v rámci této smlouvy vytýčený vlastní cíl odpovídající její specifické ekonomické situaci.

Na programu je i měnová politika Japonska. To za poslední měsíce výrazně oslabilo svoji měnu japonský jen (JPY), který letos ztratil vůči dolaru (USD) již více než 14 % ze své hodnoty. Země po Tokiu požadují, aby deklarovalo, že cílem jeho expanzivní měnové politiky je jenom dosažení 2 % inflace a ne záměrné oslabení domácí měny, která tak výrazně zvýhodňuje japonské exportéry před zahraničními.

Výsledková sezóna v USA

První výsledková sezóna amerických firem letošního roku je v plném proudu. 82 společností z nejširšího amerického akciového indexu S 500 dosud zveřejnilo svoje hospodářské výsledky za první tři měsíce roku 2013. 72 z nich vykázalo vyšší zisky, než byly analytiky očekávány. Co se týče ukazatele výnosů, tak v této kategorii firmy zklamaly. Jenom 44 % společností dokázalo překonat očekávání. Příští týden zveřejní svá data dalších 170 společností z indexu S 500. Index celkově obsahuje 500 amerických firem.

Smíšená data z výsledkové sezóny, kdy nižší výnosy odrážejí slabou podávku po produktech firem spolu s obavami o hospodářský růst v Číně stáhly tento týden americké akciové indexy směrem dolů. Index S 500 si odepsal 2,85 % ze své hodnoty a ve čtvrtek letos poprvé uzavřel pod důležitou technickou hranicí (50denní průměr).

Foto: http://bossa.cz/cs/

Vývoj ceny stříbra; 4hodinový graf

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám