Hlavní obsah

Ovlivní smrt Cháveze cenu ropy?

Novinky, Michal Kraus, analytik BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuela přišla v úterý o svého dlouholetého vůdce, když zemřel prezident Hugo Chávez. Zemi nyní dočasně řídí druhý muž po Chávezovi, kterým je viceprezident Nicolas Maduro. Jihoamerickou zemi čekají nové prezidentské volby v nejbližších 30 dnech. Otázka pro finanční trhy je celkem jednoduchá, a to zda bude mít úmrtí Cháveze vliv na cenu ropy.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Venezuela zachovala klidnou hlavu a ropné společnosti pracují stejně jako v jakýkoli jiný den. Národní ropná společnost PDVSA uklidňuje situaci na trzích a ihned vyloučila jakékoli změny ve spolupráci s mezinárodní Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC). Smrt socialistického vůdce by tak neměla mít v krátkodobém horizontu významnější vliv na cenu černého zlata. Avšak pro budoucnost ceny ropy budou rozhodující nastávající volby. Dosáhne-li vítězství současný viceprezident Maduro, dočkáme se zachování Chávezovi politiky.

Výraznější změny v zemi by ale mohlo přinést případné zvolení opozice. Opoziční kandidát Henrique Capriles se vyjádřil, že stane-li se prezidentem on, chce prověřit politicky orientované zakázky, které se zdají být pro stát neefektivní. Dokonce by mohl otevřít trh i zahraničním investorům.

Velkorysá investice

Projekt těžby surové ropy podél řeky Orinoko by se však neměl dočkat žádných změn. Venezuela si od projektu slibuje zvýšení těžby o dva milióny barelů ropy denně. Investice do tohoto programu přesáhnou 80 miliard amerických dolarů. Nicméně dokončení tohoto velkorysého projektu bude trvat delší dobu, protože Venezuela má problémy se špatnou infrastrukturou a opožděnými platbami společnosti PDVSA.

Venezuela je 11. největším exportérem ropy na světě. Patří mezi čtyři největší dodavatele do USA a velmi štědré obchodní vztahy má i s Čínou. Obchod s ropou tvoří 95 procent venezuelských příjmů. Minulý rok dodala Venezuela denně do USA 906 000 barelů ropy, což je sice vysoké číslo, avšak od roku 2004, kdy dosáhla maxima ve výši 1,3 miliónu barelů, mají dodávky klesající tendenci.

Možný vstup zahraničních společností

Za zmínku také stojí možnost vstupu zahraničních společností na venezuelský trh v případě změny domácí politiky. Venezuelu má v hledáčku hlavně Conoco Phillips a Exxon Mobil. Tyto společnosti velmi stojí o podíl na exportu ropy. Conoco i Exxon působily ve Venezuele do roku 2007, jejich odchod souvisel s nacionalizací ropného trhu, když se nedokázaly dohodnout na obchodních podmínkách se státní společností PDVSA.

Conoco Phillips byl dokonce největším zahraničním akcionářem ve Venezuele, proto se není čemu divit, že smrt prezidenta láká ropného magnáta zpět na hřiště, které tak dobře zná. Navíc by mohl těžit z navrácení původních aktiv. Majetek Conoco Phillips se pohyboval před konfiskací okolo 4,5 miliardy amerických dolarů a podle současné tržní hodnoty jde o 20 až 30 miliard dolarů.

Návrat nebo nová investice do Venezuely ovšem není tak jednoduchá otázka. Venezuelu trápí mnoho ekonomických problémů. Tamní rafinerie jsou v tak špatném stavu, že si Venezuela nechává dovážet benzín a naftu z USA. Například v prosinci 2012 činily objednávky rekordních 197 000 barelů ropných produktů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám