Hlavní obsah

Než začneme investovat do kapitálových a finančních trhů

Novinky, BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době se mnoho lidí snaží nalézt optimální způsob, jak zhodnotit své finanční prostředky. Pro většinu z nás je to vskutku tvrdý oříšek.

Foto: istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Pod pojmem investice si každý z nás vybaví něco jiného. Nejčastěji to jsou reality, termínované vklady, akcie, dluhopisy, podílové fondy, CFD a řada dalších pojmů.  Bohužel u většiny lidí stále ještě převládá očekávání, že stačí jen finanční prostředky někam vložit, a někdo zabezpečí jejich zhodnocení.

Je tomu opravdu tak?  Jaké jsou vlastně naše požadavky a představy o dobré investici? Proč se bojíme převzít zodpovědnost za zhodnocení svých vlastních prostředků? Co můžeme očekávat od různých forem zhodnocování finančních prostředků?  Má smysl spořit, nebo je lepší hledat nějaký jiný vhodný způsob investování? Je spekulativní obchodování finančních instrumentů skutečně tak výnosné?  A tak dříve, než se rozhodneme pro nějaký způsob zhodnocování, měli bychom si ujasnit odpovědi na několik otázek.

To, že hlavním cílem každého z nás je nalezení optimální cesty vedoucí k zhodnocení vložených prostředků, je vcelku logické. Nesmíme však zapomínat dávat do souladu představu o velikosti chtěného zisku s hodnotou zisku reálně dosažitelného v podmínkách našeho všedního života.

Možnosti investování zásadně ovlivňuje celá řada objektivních podmínek. Ty se samozřejmě liší u každého z nás. Co je tedy nezbytnou podmínkou pro investování?  Ačkoliv se to na první pohled nezdá, je to v první řadě naše myšlení.

My sami musíme dojít k závěru, že pokud skutečně chceme investovat a vážně uvažujeme o cestách výrazného zhodnocení vlastního kapitálu, je nutné brát též zcela vážně i druhou stranu mince představující možnost vysokých ztrát. Měli bychom si uvědomit, že pokud chceme překročit hranice běžného spoření, kde je garantováno určité malé zhodnocení vložených prostředků při zachování minimální či nulové složky podstupovaného rizika, cesta aktivního investora přináší mnohem nejistější prostředí. Umožňuje nejen vysněné zvýšení možných zisků, ale i mnohonásobné zvýšení rizika, že můžeme o část či všechny vložené prostředky přijít.

Proto ještě dříve, než takové rozhodnutí učiníme, je dobré si vždy předem odpovědět na několik základních otázek.

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice?

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice? -    Jaký je potenciální výnos, respektive ztráta?

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice? -    Jaký je potenciální výnos, respektive ztráta? -    Je míra likvidity přijatelná?

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice? -    Jaký je potenciální výnos, respektive ztráta? -    Je míra likvidity přijatelná? -    Jaká je velikost potřebné vstupní investice?

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice? -    Jaký je potenciální výnos, respektive ztráta? -    Je míra likvidity přijatelná? -    Jaká je velikost potřebné vstupní investice? -    Vyžaduje daná investice aktivní přístup investora a v jakém rozsahu?

-    Jaké je riziko spojené s daným typem investice? -    Jaký je potenciální výnos, respektive ztráta? -    Je míra likvidity přijatelná? -    Jaká je velikost potřebné vstupní investice? -    Vyžaduje daná investice aktivní přístup investora a v jakém rozsahu? -    Jsou časové dispozice investora pro řízení investice dostatečné?

-    Bude třeba využít služby související se správou investice?

Pokud jsme se ujistili, že skutečně upřednostňujeme cestu agresivního investování s cílem vysokého zhodnocení, že máme dostatek času a volných finančních prostředků, u nichž jsme ochotní podstoupit vysoké riziko možné ztráty, určitě nás zaujme příležitost obchodování některého typu finančních derivátů.  V posledních letech zaznamenává značný rozmach finanční derivát označovaný jako CFD, jenž se stal velmi oblíbeným obchodním nástrojem běžného „smrtelníka“. Pojďme se podívat, o co že se vlastně jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám