Hlavní obsah

Australská těžařská krize

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská ekonomika by se v důsledku poklesu cen komodit a následného snížení investic do těžebního průmyslu mohla dostat do sestupné spirály. Australští těžaři jsou totiž již dnes nuceni některé své projekty v důsledku klesajících profitů dočasně pozastavit.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Jejich zisky jsou momentálně kvůli nižší poptávce po komoditách výrazně ochromeny. Například společnost BHP Billiton, největší světová těžařská společnost, oznámila, že bude muset zastavit projekt v hodnotě 20 mld. USD na jihu Austrálie poté, co jí zisk v druhém kvartále meziročně klesl o 35 procent.

Těžařský průmysl je páteří ekonomiky protinožců. Nejen že se významně podílí na tvorbě HDP, ale jsou na něj dále napojena různá odvětví a služby. Dominový efekt by mohl způsobit rozšíření ekonomického útlumu napříč všemi sektory včetně bankovnictví. Vzhledem k tomu, že těžařský průmysl je finančně velmi náročným odvětvím, jsou projekty zpravidla financovány s pomocí bankovních úvěrů. Klesající profity těchto firem automaticky mohou následovat problémy se splácením závazků.

Od roku 2008 se v Austrálii do hornických projektů hodně investovalo, doufaje v udržitelnost poptávky po komoditách. Od té doby australský dolar (AUD) vůči americkému (USD) posílil o více než 70 procent. Odliv zahraničních investic a nižší poptávka po komoditách zejména ze strany Číny by mohly AUD opět částečně oslabit. To by napomohlo konkurenceschopnosti dalších odvětví, ale podpořilo také inflaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám