Hlavní obsah

To nejdůležitější, co se minulý týden událo na finančních trzích

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ|

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozitivní nálada na finančních trzích přetrvává již desátý týden v řadě. Americký akciový index Dow Jones již překonal svá maxima z podzimu 2007 a index S&P 500 od nich dělí už jenom kousek. Signály o oživení ekonomiky USA nyní přicházejí ze všech stran, a to jak z trhu práce, tak i z maloobchodu a trhu bydlení. Všechny nyní ukazují na zlepšení ekonomiky USA, což momentálně žene akciové indexy nahoru.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Světové burzy nezačaly obchodní týden (11.3.2013 - 15.03.2013) příliš pozitivně, když hned v pondělí ráno musely vstřebat informaci o snížení ratingu třetí největší ekonomiky eurozóny a neuspokojivá ekonomická data z Číny. Ratingová agentura Fitch v pátek v noci snížila hodnocení závazků Itálie o jeden stupeň na úroveň BBB s negativním výhledem, kvůli politické nejistotě, jež vyvolaly nerozhodné únorové volby.

V úterý situaci na trzích zamíchal Jens Weidmann, šéf německé Bundesbanky, když varoval, že krize eurozóny i přes současný klid dosud neskončila. Dodal, že ekonomická stabilita regionu stojí na vratkých základech. Weidmann očekává, že německá ekonomika letos poroste, a to i navzdory problémům bloku, které ji nejvíce ochromují.

Ve středu prodávala italská vláda dluhopisy s delší dobou splatnosti poprvé poté, co ji agentura Fitch minulý týden snížila úvěrový rating. Výnos u 5letých dluhopisů stoupl na 2,48 procenta, přičemž ještě před měsícem byl na úrovni 2,3 procenta. Výnos u 15letých dluhopisů stoupl na 4,90 procenta z lednových 4,81 procenta. Výnosy italských dluhopisů se tak pomalu začínají přibližovat výnosům španělských vládních dluhopisů, které kdysi ty italské výrazně převyšovaly.

Ve středu dodaly trhům krev do žil informace o maloobchodních tržbách v USA. Ty v únoru vzrostly více než dvojnásobnou měrou, než se čekalo. Maloobchodní tržby tvoří 30 procent spotřebitelských výdajů, které jsou důležitou složkou HDP Spojených států. Nárůst maloobchodních tržeb ve výši 1,1 procenta pozitivně překvapil hlavně po zvýšení daní z příjmů, které vstoupily v platnost v lednu 2013.

Ve čtvrtek trhy povzbudily informace z trhu práce v USA, kde minulý týden klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti již třetí týden v řadě. Čím delší bude série kladných dat z amerického trhu práce, tím důvěryhodněji budou data působit a prokážou, že nejde jenom o anomálii na trhu, ale o skutečné oživení trhu práce.

Ve čtvrtek i v pátek se na evropském kontinentu konal v Bruselu summit Evropské unie. Na něm si Francie a Itálie vybojovaly výjimku, že letos nemusí dodržet rozpočtová pravidla ve smyslu  dosažení maximálně tříprocentního zadlužení vyjádřeného poměrem ročního schodku státního rozpočtu k vyprodukované výši HDP. Dalším tématem byla nezaměstnanost. V Evropě je podle posledních výsledků 27 miliónů lidí bez práce, tedy 11,9 procenta obyvatel v produktivním věku. Extrémní problémy s trhem práce má Řecko a Španělsko, kde každý druhý mladý člověk nemůže sehnat zaměstnání. EU plánuje investovat v příštích 7 letech 6 miliard eur na podporu zaměstnanosti, což je v přepočtu na nezaměstnané mladé lidi investice 100 eur na osobu.

Závěr týdne byl zakončen pesimističtěji, když byla zveřejněna horší data spotřebitelské důvěry v USA, což by mohlo investorskou náladu na chvíli ochromit. Investoři mají nyní od USA pozitivní očekávání a jakákoliv horší data, která by nabourala jejich důvěru v oživení ekonomiky USA, by mohla vyvolat přehnaně negativní reakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám