Hlavní obsah

Nokia vykázala ztrátu, přesto její akcie posilují o 6,5 procenta

Reuters, Michala Moravcová, Bossa.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledková sezóna je v plném proudu, a to nejen v USA, ale také v Evropě. Své hospodářské výsledky ve čtvrtek v poledne zveřejnila i telekomunikační společnost Nokia. Nižší než analytiky očekávaná ztráta zvedla cenu akcií o více než 6 procent.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920 je aktuálně vlajkovou lodí výrobce.

Článek

Přestože společnost vykázala ztrátu 0,07 eura na akcii, byly její hospodářské výsledky investory vnímané velmi pozitivně, a to proto, že očekávali ztrátu téměř dvojnásobně vyšší (0,11 eura na akcii).

Akcie této společnosti dosahovaly maxima v roce 2000. V té době se obchodovala jedna akcie za 65 eur. Po skončení milénia šla jejich cena už jenom dolů. Ještě v roce 2007 se přibližovala úrovni 30 eur, letos v létě to bylo už jenom 1,3 eura za akcii. Aktuální cena ve čtvrtek ráno byla 2,2 eura za akcii na burze v Helsinkách. Po vyhlášení výsledků akcie posílily o více než 6,5 procenta na hladinu 2,35 eura.

Samsung sesadil Nokii z trůnu 

Nokia byla po více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Letos ji však z trůnu sesadil konkurenční Samsung. Finský výrobce podcenil své konkurenty a v éře chytrých telefonů se již nedokázal svými produkty prosadit. Nyní se Nokia pokouší dohonit vlak, který jí před několika lety ujel.

Loni v únoru proto uzavřela strategické partnerství se společností Microsoft. Finská firma doufá, že díky operačnímu systému Windows, na který je hodně lidí zvyklých ze stolních počítačů, si opět získá fanoušky.

Nokia nyní sází vše na své nové modely chytrých mobilních telefonů Lumia 820 a 920, které pracují s nejnovějším operačním systémem od Microsoftu (Windows 8). Ty mají být dostupné v obchodech již v nejbližších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám