Hlavní obsah

Hospodářské výsledky IBM akcionáře příjemně překvapily

Novinky, Michala Moravcová, BOSSA.CZ

Americká společnost IBM, světový lídr v oblasti informačních technologií, zveřejnila své čtvrtletní hospodářské výsledky. Přestože její výnosy za předchozí kvartál byly pro mnohé analytiky zklamáním, svými zisky naopak velmi příjemně překvapila.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zisk na akcii činil 3,62 dolarů, což je v meziročním srovnání více než desetiprocentní nárůst. Co se týče výnosů, ty už byly pro akcionáře méně příznivé. V meziročním srovnání klesly až o 5 procent, tedy z loňských 26,16 miliard amerických dolarů (USD) na 24,7 miliard.

Pokles výnosů byl způsoben hlavně negativním vlivem posilujícího amerického dolaru. Ten způsobil, že zahraniční zisky generovány v cizí měně byly po přepočtu do USD ve finále nižší. To, že nižší výnosy vedly nakonec k vyšším ziskům, bylo dosaženo díky úspěšnému aplikování politiky efektivního snižování nákladů.

Firma IBM přezdívaná také kvůli svému logu “Big Blue“ neboli “Velká modrá“ pod tímto jménem působí na trhu již od roku 1924. Společnost se už před několika lety rozhodla upustit od výroby a prodeje osobních počítačů pro koncové zákazníky, jelikož nebyla schopna cenově konkurovat firmám z Asie. Z tohoto důvodu v roce 2004 prodala svoji poslední divizi notebooků ThinkPad čínské firmě Lenovo.

V posledních letech tvoří jádro činnosti IBM vývoj softwaru a prodej hardwaru pro firmy, především serverová řešení a služby s tím spojené. Navíc orientace společnosti na oblast služeb jí přináší mnohem vyšší provize než již zmíněná výroba a prodej osobních počítačů koncovým zákazníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám