Hlavní obsah

Týdenní přehled důležitých událostí v Evropě

Novinky, Michala Moravcová, analytička BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Události kolem Řecka a Španělska se i tento týden postaraly o zaplnění hlavních titulků ekonomického zpravodajství. Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na BBB mínus, což je poslední stupeň před pádem do spekulativního pásma. Na druhém konci Evropy v Řecku se míra nezaměstnanosti vyšplhala na rekordní maximum 25,1 procenta.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Řecko

V úterý zavítala do Atén poprvé od vypuknutí dluhové krize německá kancléřka Angela Merkelová. Její návštěvu doprovázely rozsáhlé protesty Řeků, kteří velmi těžce nesou utahování opasků. Německá kancléřka ocenila dosavadní úsporná opatření, která byla zavedena za vlády řeckého premiéra Antonise Samarase, a uznala, že tato země přinesla velké oběti.

Ve čtvrtek pak pro změnu šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová prohlásila, že je nutné dát Řecku dodatečnou dvouletou lhůtu, aby snížilo deficit veřejných financí. Dle původního plánu by řecký veřejný dluh měl dosáhnout 2,1 procenta HDP už v roce 2014, přitom ještě letos bude zadlužení atakovat úroveň 7,3 procenta. Navíc tamní hospodářství je již 5 let v recesi, a tak je očividné, proč i samotná šéfka MMF preferuje oddálení nerealizovatelných cílů.

Ve čtvrtek byla rovněž vyhlášena míra nezaměstnanosti. Ta se v červenci vyšplhala na nové rekordní maximum, a to 25,1 procenta, což je více než dvojnásobek průměru eurozóny. S problémem najít si zaměstnaní se potýkají hlavně mladí lidé do 24 let. Až 50 procent z nich je nyní nezaměstnáno.

Španělsko

Madrid už dělí jenom jeden stupeň od toho, aby se dostal do spekulativního, tedy vysoce rizikového investičního pásma. Hlavním důvodem bylo snížení schopnosti tamní vlády vypořádat se s dluhovou krizí a jejími důsledky. Na tyto správy okamžitě reagovaly výnosy dluhopisů, které se okamžitě přiblížily kritické úrovni 6 procent. Jestli španělská vláda čeká na impulz k oficiálnímu požádání o pomoc, tak ho právě tento týden dostala.

Česko a česká koruna

Česká měna tento týden oslabila jak vůči euru, tak vůči dolaru. Důvodem byla slova guvernéra ČNB Singera. Ten ve čtvrtek připomněl možnost intervence, tedy zásahu ČNB, vůči posilování koruny. Silná koruna totiž poškozuje domácí vývozce, a tedy oslabuje ekonomiku.

Týdenní přehled vývoje hlavních evropských měn, akciových indexů a komodit:

Foto: BOSSA

Tabulka vývoje v 41.týdnu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám