Hlavní obsah

Česká koruna včera atakovala svá maxima

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters, Bloomberg)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna včera vůči euru posílila na čtyř a půl měsíční maxima. Česká měna tak skokově vzrostla na úroveň 24.67 za euro, což pro ni znamenalo 0.6 procentní polepšení vzhledem k pondělní zavírací ceně. Koruna tak atakovala nejvyšší hladinu od dubna letošního roku.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Takovéto výkyvy jsou u české měny méně obvyklé, proto se také obecně považuje za  měnu stabilní. Předpokládá se, že podobné skokové pohyby by se už neměly objevovat a koruna by si tak měla udržet spíše rovnováhu.

Pohyb české koruny ovlivňuje vývoj měnového páru EURUSD. Na této frontě euro momentálně vůči dolaru výrazně posiluje. Pozitivní nálada na poli jednotné měny eurozóny je podporována nadějemi a ohromnými očekáváními, že ECB začne nakupovat dluhopisy zadlužených zemí a FED spustí další kolo měnového uvolňování v USA.

Kromě toho si euro vůči dolaru včera také polepšilo díky prohlášení prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye, že evropský záchranný fond je připraven podat španělským bankám pomocnou ruku.  Svým tvrzením, že finanční podpora tamním peněžním institucím ve výši 100 mld. eur vyřeší akutní potřeby státu, odvrátil obavy o možnostech potřeby plné finanční asistence eurozóny. Příznivě také dopadla aukce 3 a 6měsíčních španělských státních dluhopisů. Ty byly upsané ve výši 3.6 mld. eur ve srovnání s původním plánem 3.5 mld. eur. Vyšší zájem investorů o iberské bondy stlačil jejich výnosy, a tedy i náklady financování státu, které šly po delší době opět dolů.

V případě, že prezident ECB Mario Draghi na nejbližším zasedání centrální banky, které se bude konat 6. září, investory nezklame, euro by mohlo zaútočit až na hranici 1.30 za dolar. Následně by také mohla ve svém pozitivním trendu pokračovat i česká koruna.

Reklama

Výběr článků

Načítám