Hlavní obsah

Předdůchody: sníží se tlak na nezaměstnané i na státní kasu

Novinky, ING Pojišťovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma předdůchodů se v české legislativě objevilo poměrně nedávno. Přesto, že našlo podporu napříč vládou i tripartitou, objevují se i hlasy proti. O předdůchod totiž může požádat každý, ne každý na něj ale dosáhne. Jak to je s předdůchody tedy doopravdy? To vysvětlil předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok.

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok

Článek

Součástí penzijní reformy budou i tzv. předdůchody. O co se vlastně jedná?

Cílem předdůchodů je umožnit odchod na penzi ještě před dovršením věku, kdy vzniká nárok na státní starobní důchod a současně bez nutnosti požádat o tzv. předčasný důchod, který je ovšem významně a trvale snížen oproti výšce důchodu při dosažení plného důchodového věku.

Často se totiž setkáváme s lidmi, kteří pár let před penzí přijdou nečekaně o práci a nedaří se jim nalézt nové zaměstnání. Díky předdůchodu bude možné opustit pracovní trh již pět let před důchodovým věkem. Výhody tak jsou na obou stranách – sníží se tlak na jednotlivce a zároveň ubude pobíratelů dávek v nezaměstnanosti.

Tato možnost ale již existuje v podobě předčasného důchodu.

Ano, to máte pravdu, dřívější odchod do důchodu samozřejmě je možný již nyní, není ale bez sankcí. Dojde totiž k trvalému krácení penze. Odchod do předčasného důchodu o rok dříve sníží průměrnou penzi asi o 500 korun, pokud se rozhodnete odejít tři roky před dosažením důchodového věku, na státním důchodu přijdete doživotně dokonce o přibližně 1 800 korun. A to už je při průměrném důchodu deset a půl tisíce znatelný pokles.

Pokud využijete předdůchod, budoucí státní důchod se vám nebude krátit. Penze se vám sice také sníží, ale jen dočasně. Navíc po dobu pobírání předdůchodu za vás bude stát platit povinné zdravotní pojištění.

Chci-li využít předdůchod, musím mít našetřeno asi půl miliónu. Kolik lidí na tuto částku dosáhne?

Dnes má penzijní připojištění zřízeno asi 4,6 milionu Čechů a jejich celkové úspory přesahují 240 miliard korun. Znamená to tedy, že v průměru má každý účastník v penzijním připojištění uloženo necelých 52 tisíc korun. Je ale velmi těžké odhadovat, kolik účtů účastníků v předdůchodovém věku dosahuje potřebné částky.

V případě předdůchodů bude z penzijního připojištění vyplácena částka odpovídající minimálně 30 procentům průměrné mzdy, tedy asi 7,5 tisíce korun. V případě, že využijete předdůchodu na dva roky, není třeba mít naspořenu celou tuto sumu. Pro tento účel postačí okolo 180 000 korun.

Průměrná částka na smlouvu v penzijním připojištěné necelých 52 tisíc korun, to nezní příliš optimisticky.

Průměr zde sám o sobě mnoho o tomto velmi různorodém souboru osob mnoho neřekne. Musíte si uvědomit, že do tohoto průměru spadají smlouvy založené třeba již v roce 1994 a zároveň smlouvy, které si klienti zřídili v letošním roce. Naspořené částky se tak pohybují od stokorun až po statisíce. Konkrétní čísla mají jednotlivé fondy a my sami jsme se touto otázkou zatím nezabývali.

Peníze bude možné čerpat jen z účastnických fondů nového doplňkového penzijní spoření, nikoli z transformovaného penzijního připojištění. Přechodem do nového systému ovšem klient ztrácí garanci nezáporného zhodnocení. Proč tomu tak je a není to naopak nevýhodné?

Toto pravidlo bylo zavedeno ze zcela prozaického důvodu. Prostředky v transformovaném fondu, ve kterých zůstane penzijní připojištění, budou daleko více vázané, než tomu bude u doplňkového penzijního spoření. To ostatně umožňuje právě onu garanci nezáporného zhodnocení, na druhou stranu se tím ale výrazně snižují možnosti fondů nakládat s prostředky volněji a získat vyšší zhodnocení. Pro klienty to ale nepředstavuje žádnou překážku – budou-li chtít v budoucnosti využít předdůchodů, mohou do účastnických fondů kdykoli přejít.

Hovoří se o možnosti převést na penzijní připojištění úspory ze stavebního spoření. Jaký máte na tento krok názor?

Bez ohledu na poměrně vášnivou diskusi, kterou tento návrh vyvolal, to považuji za dobré řešení. Alespoň za současného stavu, kdy jsme stále přesvědčeni, že se o nás postará stát a nechceme si připustit vlastní odpovědnost. To je ale velmi krátkozraké. Stavební spoření je stejně jako penzijní připojištění podporované státem poměrně štědrými příspěvky. Pokud dojde k účelovému vázání výplaty státní podpory ze stavebního spoření, mohly by o ni přijít tisíce klientů. Převod peněz na penzijní připojištění je pak poměrně logickým krokem.

Chcete se o změně našeho penzijního systému dozvědět více? Pak neváhejte a navštivte www.ingpenzijnispolecnost.cz, kde naleznete veškeré potřebné informace a můžete si také spočítat, jak na tom v penzi budete.

Výběr článků

Načítám