Hlavní obsah

Ztráty ze studentských slev uhradí dopravcům kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Od středy musí autobusoví i vlakoví dopravci poskytovat žákům i studentům slevy na jízdném. Především autobusovým dopravcům, kteří nyní vozili studenty za plnou cenu, to způsobí nové ztráty. Budou jim je nahrazovat přímo kraje.

Foto: Petr Hejna

zámek

Článek

Letos na to od státu dostanou 214 miliónů korun. Například Olomoucko rozdělí mezi dopravce 15,6 miliónů korun, Zlínský kraj a Jihočeský jim poskytnou po 15 miliónech korun.

Některé kraje sice peníze od státu dostaly, ale smlouvám s dopravci brání. "Těžko kraj může uzavírat smlouvy, když neví, zda peníze na žákovské jízdné od státu budou stačit a nakonec je nebude muset doplácet ze svého," stěžuje si mluvčí Královéhradeckého kraje. Stát však krajům slíbil, že pokud budou ztráty vyšší a kraje je nebudou moci s peněz, které dostaly, pokrýt, dodatečně jim všechny ztráty nahradí.

Další problém, který dopravci řeší je to, jak mají vyrovnávat ztráty z linek, které jezdí mezi kraji. Zda dopravci zaplatit  dopravu po celé trase konkrétní linky, nebo jen na svém území.

Slevy i pro vysokoškoláky

Nový nárok na slevu mají všichni žáci a studenti do 26 let, dosud se ze slev těšily jen děti mladší 15 let.

Od 1. září budou mít děti od šesti do 15 let slevu 37,5 procent z obyčejného jízdného, studenti o 15 do 26 let budou platit 75 procent. [celý článek]

Normy ale určují jen minimální výši slev. Jednotliví dopravci je mohou zvýšit. Tak to udělaly například České dráhy. Žáci zaplatí čtvrtinu z plné ceny jízdného a studenti 45 procent.

Kolik kdo zaplatí

:: žáci do 15 let - 37,5% z plné ceny jízdného

:: studenti 15-26 let - 75% z plné ceny jízdného

:: jednotliví dopravci ale mohou poskytovat ještě vyšší slevy, například ČD uvádějí, že žáci zaplatí průměrně 22 procent plné ceny a studenti 45 procent plné ceny

Nabízet studentské slevy dopravcům ukládá nová norma. Peníze, které žáci či jejich rodiče ušetří, mají nahrazovat zrušený příspěvek na dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám