Hlavní obsah

Zrušenou veřejnou službu mají nahradit placené prospěšné práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnou veřejnou službu, kterou zrušil Ústavní soud, chce ministerstvo práce ještě letos nahradit veřejně prospěšnými pracemi na zkrácený úvazek. Zaplatit by je chtělo z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti. Uvedla to ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Systém by ráda spustila od poloviny roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na upravené veřejně prospěšné práce, které by nahradily veřejnou službu, by nezaměstnaní podle návrhu chodili nejspíš maximálně na 20 hodin týdně. Pokud by si vydělali méně než 4000 korun měsíčně, zůstali by dál v evidenci úřadu práce. Ten by zaměstnavateli poskytoval na pracovníka příspěvek.

"Rádi bychom měli vyřešenou veřejnou službu. Z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti bychom vytvořili určitý objem prostředků, které by právě šly na ty zkrácené pracovní úvazky, které budou vykonávány pro obce, pro některé neziskové společnosti a podobně," uvedla Müllerová.

Úřady práce mohly od loňského ledna posílat na veřejnou službu lidi, kteří byli bez zaměstnání přes dva měsíce. Pokud to odmítli, mohli je úředníci vyřadit z evidence, a mohli tak přijít o podporu.

Ústavní soud to přirovnal k nucené práci a pravidla loni v listopadu zrušil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám