Hlavní obsah

Zpoždění letů jsou letos oproti loňsku dvojnásobná. Chybí personál

Novinky, bož

V prvním pololetí letošního roku se doba zpoždění v civilní letecké přepravě více než zdvojnásobila na 47 tisíc minut za den. To je o 133 procent více než ve stejném období loňského roku. Vyplynulo to z údajů evropské agentury pro řízení letového provozu Eurocontrol, o nichž ve středu informovalo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Pohled na letiště Heathrow poblíž Londýna

Článek

Většina zpoždění je způsobena nedostatkem personálu a nízkou kapacitou. Mezi další důvody patří povětrnostní podmínky nebo stávky.

Průměrné zpoždění dosahovalo v červenci 20 minut, s tím, že nejdelší zpoždění činilo 337 minut. „V Evropě jsme uprostřed letní sezony. Cestující se chtějí dostat na dovolenou včas. A velká část z nich bude zklamaná kvůli zpožděním v letecké přepravě,“ uvedl šéf IATA Alexandre de Juniac.

„Měli bychom zpoždění snižovat, ale místo toho jsou oproti loňsku dvojnásobná. Neexistuje způsob, jak letos zjednat rychlou nápravu. Nicméně potřebná řešení jsou velmi dobře známa,“ dodal.

IATA proto vyzvala Evropskou komisi, členské státy EU a jejich řízení letového provozu, aby se soustředily na modernizaci infrastruktury nebo reformy zastaralých zásad práce. Podle současných pravidel totiž často aerolinky nemají možnost povolat další personál, pokud je to potřeba, uvedla IATA.

Reklama

Související články

Kdy vás odškodní za zpožděný let

Pokud bude mít váš let několikahodinové zpoždění či dokonce dojde k jeho zrušení, máte v určitých případech nárok na finanční odškodnění. Podmínkou však je, že...

Výběr článků

Načítám