Hlavní obsah

Značky varující před jízdou v protisměru budou zatím na sedmi místech

Dopravní značky, které mají u nájezdu na dálnici varovat řidiče před vjetím do protisměru, umístí ministerstvo dopravy zatím jen na sedm míst. Uvedla to ve středu televize Nova. Dopravní policisté přitom požadovali, aby byly umístěny u každého nájezdu na dálnici.

Foto: MD ČR

První testovací značka u modernizovaného úseku D1

Článek

Značky budou umístěny na exitech 41 a 357 na dálnici D1, na exitu 0 na D2 u Brna, na exitech 146 a 169 na D6, na exitu 41 na D11 a také na exitu 67 na D5, kde vjel minulý týden do protisměru třiaosmdesátiletý řidič, po dálnici pokračoval v jízdě a způsobil vážnou dopravní nehodu. O několik dní později v nemocnici zemřel, řidič druhého auta utrpěl vážné zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič natočil auto v protisměru před nehodou na D5 Video: Čtenář Novinek

Kdy budou značky na místa instalovány, není jasné, stát ani neví, kdo je bude vyrábět. Mluvčí resortu dopravy Lenka Rezková Novinkám nedávno řekla, že by značky měly být rozmisťovány od poloviny tohoto roku.

Následky vjetí do protisměru bývají často fatální, ročně se přitom v nesprávném směru podle statistik ocitne až 300 řidičů.

BESIP tento týden zveřejnil doporučení, co by měl řidič, který se na dálnici ocitne v protisměru, dělat. Důrazně varoval před otáčením se do správného směru.

Co dělat, pokud se ocitnete v protisměru
Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.
Zdroj: BESIP/www.mdcr.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám