Hlavní obsah

Změny v dopravě: Papírová dálniční známka skončila, mýto zdraží

Právo, ČTK, rei

Dálniční známky pro tento rok už je možné zakoupit jen elektronické. Cena za roční, měsíční a desetidenní známku se oproti loňsku nemění. Kamionoví dopravci si připlatí za mýto.

Ilustrační foto

Článek

Hlavním prodejním kanálem je internetový obchod na adrese edalnice.cz. Koupit známku je však možné i na čerpacích stanicích Euro Oil, na pobočkách České pošty a u samoobslužných kiosků na hraničních přechodech. V průběhu prvního čtvrtletí se přidají i některé další čerpací stanice.

Při koupi na pobočkách dostanete papírovou stvrzenku. Při nákupu na internetu přijde doklad o úhradě a zapsání do evidence e-mailem. Tyto doklady pak s sebou není nutné vozit, kontrola bude probíhat podle registrační značky vozidla.

Novou dálniční známku si koupilo 7684 řidičů, na ověření SPZ si ale počkají

Ekonomika

Novinkou je možnost libovolně nastavit datum začátku platnosti známek, a to až 90 dní předem. Roční známka má platnost 365 dní, nekončí tedy jako nyní koncem ledna následujícího roku.

Na nákup nové, navazující roční známky je čas do konce ledna, ta stávající platí až do 31. ledna.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

Poloviční cenu zaplatí vozidla na plyn a biometan. Od poplatku jsou zcela osvobozeny elektromobily, vodíková auta a hybridy s emisemi nižšími než 50 gramů CO2 na kilometr. Pokud má majitel speciální registrační značku EL, je od dálničního poplatku osvobozen automaticky, bez této značky musí podat oznámení do datové schránky, e-mailem nebo písemně.

Kolik stojí e-viněta (podle pohonu)
Platnostbenzín, naftaplyn, biometan
1 rok1500 Kč750 Kč
30 dní440 Kč220 Kč
10 dní310 Kč155 Kč

 Dopravcům zdraží mýto

Kamionoví dopravci si za mýto připlatí. Součástí poplatku budou i platby za hluk a znečištění. Mění se i některé další sazby, ale také slevy.

Výše poplatků se bude nově počítat podle počtu náprav a hmotnosti vozidla, u znečištění pak bude klíčová také emisní norma vozu. Poplatek tak bude stoupat spolu s vyšší hmotností auta a vyšším počtem náprav, naopak se stoupající normou bude klesat. U vyšší emisní normy než EURO VI bude poplatek nulový.

Pardubickému kraji chybí více než miliarda na stavbu přivaděčů na D35

Ekonomika

Upraví se i výše slev, jež bude stoupat při vyšších platbách. Např. při poplatcích za 75 000 Kč za rok bude sleva pět procent, při poplatcích nad 300 000 Kč za rok 13 procent. Uspořit mají autobusoví dopravci.

Výběry z mýta by se tím měly zvýšit o 1,6 miliardy korun, celkem by příjmy měly činit 12,6 miliardy. Dodatečné příjmy se využijí ke zmírnění dopadů dopravy, například na budování protihlukových stěn.

 Nové registrace i bez kontroly

V polovině roku, 1. července, nabude účinnosti novela zákona o podmínkách provozu vozidel. Její jádro tvoří předpisy týkající se schvalování aut.

Dopravci si za mýto připlatí, nově i za hluk a znečištění

Ekonomika

Novela mj. umožní provést vybrané úkony související s registrací auta bez toho, že by vlastník s vozem musel na evidenční kontrolu, prošlo-li auto touto kontrolou během dvou let před podáním žádosti o zápis.

Novela rovněž zavádí možnost elektronického podání bez nutnost návštěvy úřadu nebo v případě změny vlastníka či provozovatele vozidla podání společné žádosti samostatnými podáními.

Reklama

Výběr článků

Načítám