Hlavní obsah

Zlínská nemocnice se topí v dluzích

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Výraznou finanční injekci potřebuje Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně. Kvůli jejím miliardovým závazkům se ve středu mimořádně sešli krajští zastupitelé. Místo hledání řešení však velkou část jednání doslova házeli vinu za zadlužení jeden na druhého. Hlavním výsledkem více než tříhodinového zasedání bylo hlasování o tom, že vzali na vědomí kritizovaný stabilizační plán nemocnice.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Závazky zlínské nemocnice dosahují jedné miliardy korun.

Článek

„Vypadá to, že v nemocnici nechtějí dělat pořádek,“ uvedl nezávislý přední odborník na zdravotnictví Václav Rýznar po jednom z hlasování, při kterém zastupitelé neschválili zpracování ekonomického návrhu stabilizace nemocnice pomocí půlmiliardové půjčky.

„Přál bych si, aby se lidé dozvěděli, co se tady děje. Každý si tu jen hřeje svoji politickou polívčičku. Teď je ale třeba klid a rychlý tah na branku, aby nemocnice neskončila v cizích rukou. To by byla tragédie,“ řekl zastupitelům názor z lidu Václav Procházka.

Opoziční zastupitelé i část krajských radních jsou nespokojeni se složením představenstva zlínské nemocnice, v jejímž vedení je Pavel Calábek, ten přesto ve funkci pokračuje dál. Většina zastupitelů považuje za nedostatečný stabilizační plán nemocnice, jehož třetí verzi dostali ve středu na stůl, vyslechli také Calábkovo odůvodnění. Podle mnohých například neřeší krátkodobé cíle úsporných opatření. Přesto ale politikové odcházeli ze zasedání spokojeni.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Staronový ředitel zlínské nemocnice Pavel Calábek vysvětluje krajským zastupitelům stabilizační plán.

„I ze strany koalice je zde konečně po pěti letech, co na problém ukazujeme, snaha vytáhnout nemocnici z problémů ven. Je to dobrý začátek diskuse, kdy konečně i krajská koalice přiznala, že nemocnice je ve špatném finančním stavu,“ uvedl zastupitel Petr Gazdík (STAN).

„Nemocnice ve svých dluzích bude pokračovat, ale i když nebylo přijato usnesení o tom, že má rada připravit podklady pro půlmiliardovou injekci, tak to bude první bod na jednání vedení v pondělí. Navrhnu, aby si kraj vzal půjčku,“ konstatoval krajský radní Lubomír Nečas (SPOZ).

KNTB je jednou z nejzadluženějších zdravotnických zařízení v ČR. Závazky dosahují jedné miliardy korun. Zlínský kraj však dosud problém řešil jen drobnými záplatami. Podle krajské opozice nemocnice potřebuje výraznější finanční injekci, a to v půlmiliardové výši. Kvůli problémům nemocnice se v základech otřásá i krajská koalice tvořená ČSSD, SPOZ a KSČM. „Ano, zvažovali jsme, zda má cenu zůstat v této koalici. Za podmínek, pokud se nám nedaří prosadit některé zásadní věci ve zdravotnictví,“ naznačil Právu Nečas.

Pronájem nebo prodej?

Mimořádné zasedání si nenechal ujít ani Václav Rýznar, bývalý poradce ministra zdravotnictví. „Chyba je v řízení a organizaci. Kraj v případě nemocnic zanedbal řídicí, organizační a hlavně kontrolní činnost. Tři roky už na kraji mají forenzní audit nemocnice, který jsem nechal zpracovat, ale nic s ním nedělali. A tak se ptám, zda dlouhodobé neřešení dluhové situace není úmyslem, který by měl vést k pronajmutí této nemocnice soukromým subjektům, tak jako se to stalo již v případě okresních nemocnic v Olomouckém kraji,“ naznačil jeden z možných scénářů, pokud by kraj i nadále neřešil závazky KNTB.

Kraj v případě nemocnic zanedbal řídicí, organizační a hlavně kontrolní činnost.
Václav Rýznar, bývalý poradce ministra zdravotnictví

Jestliže Zlínský kraj nehodlá nemocnici, respektive její zdravotnické služby prodat nebo pronajmout soukromým subjektům, má Rýznar řešení. „Striktně dodržovat limity dané pojišťovnou. Třeba v případě endoprotéz. Přece nemocnice nemůže ročně dělat víc endoprotéz, než má nasmlouvaných s pojišťovnami,“ uvedl. Podle něj je rovněž třeba okamžitě prověřit všechny obchodní smlouvy. „Je zde seznam asi 160 dodavatelů, z nichž já za svou více než dvacetiletou praxi minimálně osmdesát neznám. Jedná se přitom mnohdy o druhé i třetí překupníky. Proč nemocnice nakupuje od překupníků, když má přímé kontakty? Možná k tomu mají někteří zainteresovaní důvod,“ řekl Rýznar.

Vedení nemocnice, která je v obrovských dluzích, má mít podle něj jasně danou nejen dlouhodobou, ale i krátkodobou strategii. „Ve vedení KNTB jsou samí lékaři. Chybí tam pořádný ekonom. Při krizovém managementu nemůže být doktor dobrým šéfem nemocnice, protože nemá dvě srdce, jedno lidské a druhé tvrdé nekompromisní. A to krizový management potřebuje,“ dodal Rýznar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám