Hlavní obsah

Zlevnilo mléko i cukr, zelenina ale oproti loňsku zdražila

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Proti únoru ceny klesly o 0,1 procenta. Důvodem bylo hlavně výrazné zlevnění pohonných hmot. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny pohonných hmot od loňského března klesly o 15,3 procenta.

Oproti loňsku klesly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Nejvýrazněji zlevnilo mléko (o 16,7 procenta) a cukr (o 16,1 procenta). Pečivo zlevnilo o 0,8 procenta a maso o 2,5 procenta. O pětinu ale stouply ceny zeleniny, brambory zdražily o 52,4 procenta.

Rostly naopak ceny alkoholu, tabáku a dovolených, o necelé procento zdražují oblečení a obuv.

Nízká inflace zůstane

„Inflace i v březnu nadále zůstává hluboko pod dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Je však nutné dodat, že velmi nízká inflace není jen českou specialitou, ale má celoevropský rozměr. Růst spotřebitelských cen v eurozóně byl v březnu záporný a s deflací již přes rok a půl neúspěšně bojuje náš severní soused – Polsko,” upozornil  analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Související témata:

„Nízká inflace Česko jen tak neopustí. Meziroční růst cen se bude i nadále pohybovat pod jedním procentem a výrazněji nad tuto hranici zamíří pravděpodobně až ve druhé polovině letošního roku. Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017,” dodal ekonom.

Reklama

Související články

Eurozóna se nečekaně vrátila do deflace

Eurozóna se v únoru nečekaně vrátila do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles od loňského září. Dolů...

Výběr článků

Načítám