Hlavní obsah

Zkrachovala čtvrtá největší česká kampelička

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtá největší záložna v Česku, ostravská kampelička Unibon, zkrachovala a míří do likvidace. Česká národní banka (ČNB) jí minulý týden odebrala licenci a ve čtvrtek nabylo toto rozhodnutí právní moci. Právu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání této družstevní záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu. Rozhodnutí nabylo právní moci dne 8. března 2012," uvedl Petruš k odejmutí povolení.

Podle Petruše záložna Unibon dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění ČNB.

„Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům ČNB shledala odnětí povolení za jediné možné a efektivní řešení, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny, a tím i ohrožování majetku jejích členů,“ doplnil Petruš.

Družstevní záložna Unibon spravovala ke konci loňského roku vklady zhruba 4400 klientů v celkovém objemu přes dvě miliardy korun.

Dlouhodobě měla problémy s velkým množstvím nesplácených úvěrů a poměr kapitálu k rizikovým aktivům u ní loni spadl pod osmiprocentní hranici stanovenou ČNB. V loňském třetím čtvrtletí kampelička hospodařila se ztrátou 6,6 miliónu korun.

Vklady jsou pojištěny

Drobní střadatelé se však o své peníze v Unibonu ani po jejím pádu obávat nemusejí. Veškeré zůstatky na běžných a vkladových účtech u záložen do výše 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu Kč) jsou totiž ze zákona pojištěny. Na činnost záložen pak bedlivě dohlíží právě ČNB.

ČNB zahájila s Unibonem správní řízení o odebrání licence na konci loňského listopadu. Vedení záložny se poté proti tomu na začátku prosince odvolalo a slíbilo výrazné posílení kapitálu. Kampeličku se však nakonec zachránit nepodařilo.

Situace Unibonu se podle informací médií začala zhoršovat kvůli problémům holdingu Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského. Prostřednictvím své stavební firmy VOKD a Geofinu ovládal Zátorský skoro třetinový podíl Unibonu.

Loni v létě Zátorský podle dřívějších informací Hospodářských novin větší část podílu prodal. Záložna poskytovala Geofinu úvěry, jenže holding je kvůli potížím údajně nesplatil.

Podle mluvčího ČNB Petruše doporučuje centrální banka členům družstva Unibon vyčkat na jmenování likvidátora, který posoudí aktuální situaci a určí postup likvidace. Likvidátora na návrh centrální banky jmenuje soud.

Obliba záložen roste

Ostatních 13 českých záložen se s problémy, jaké měl dlouhodobě Unibon, podle finančních expertů nepotýká.

Naopak, obliba kdysi zatracovaných družstevních záložen v Česku už několik let podle růstu počtu klientů i objemu spravovaných aktiv opět roste.

Některé družstevní záložny totiž již delší dobu nabízejí základní bankovní služby levněji než velké finanční ústavy.

Dříve nejrenomovanější záložna na trhu, Fio, se před dvěma lety stala skrze svoji burzovní společnost bankou. Ta nyní hlavně díky své poplatkové politice patří mezi nejrychleji rostoucí bankovní domy v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám