Hlavní obsah

Zkažené maso se z Německa dováželo i do ČR

BERLÍN

Zkažené maso ze dvou bavorských podniků bylo vyváženo do devíti zemí Evropské unie včetně České republiky. Uvedl to německý deník Bild. "Nelze říci že by se maso dostalo do českých obchodů, protože informace o možném zkaženém masu přišla do ČR včas, maso se nyní dohledává ve skladech," řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Článek

"Programově se do ČR zkažené maso nedováží. My jsme tuto informaci o tom, že by se zkažené maso z Německa mohlo dovézt i do ČR obdrželi neoficiálně v sobotu, oficiálně v pondělí. Německo nás informovalo v rámci systému rychlého varování, že se na naše území dostalo nějaké závadné maso. Přijali jsme ihned odpovídající opatření. Informovali jsme všechny krajské veterinární správy," řekl Novinkám Duben.

Státní veterinární správa ČR nyní dohledává zásilku 7200 kilogramů drůbežího masa, na níž ji upozornili němečtí kolegové. Krajské veterinární správy nyní zásilku dohledávají a zatím našly asi 1,5 tuny, uvedl Duben s tím, že zbytek by měl být zajištěn v nejbližší době.

"Maso je pečlivě kontrolováno, na trh se dostane jen tehdy, když splní podmínky kontroly v místech určení," dodal Duben.

Jeden z obchodníků spáchal sebevraždu

Skandál se zkaženým masem v Německu se tak rozrůstá. Mnichovský velkoobchodník Georg Bruner (74), zapletený do německého skandálu s prodejem zkaženého masa, se oběsil. Podle německých úřadů byl nalezen mrtev ve svém bytě. V jeho firmě bylo v minulých dnech nalezeno 80 tun prošlého a zkaženého masa. On sám se k obviněním nikdy nevyjádřil. Vyšetřování proti bavorskému obchodníkovi zatím ukázalo, že už v prosinci 2005 měnil etikety i čtyři roky starém mase a označoval je jako čerstvé.

Staré maso z Bavorska prý mimo jiné také putovalo do Itálie, Dánska, Francie a zemí Beneluxu. "Tyto země byly informovány, takže mohou podezřelé zboží vystopovat a odstranit z trhu," řekl Bildu mluvčí EU.

V úterý se navíc "vynořilo" další podezřelé maso v podniku v Hesensku. V asijském podniku v Porýní nalezli vyšetřovatelé 136 kilogramů zřejmě prošlého drůbežího masa, které podezřele páchlo a prodejce jej nabízel se slevou. Nyní čelí podezření z podvodu.

Úřady o zkaženém mase věděly, veřejnosti to neřekly

Kromě toho dál roste tlak na bavorského ministra pro ochranu spotřebitelů Waltera Schnappaufa. Bavorské úřady totiž prý už měsíce věděly o obchodování s prošlým masem a neinformovaly veřejnost. Úřady v Mannheimu oznámily, že už letos v únoru informovaly zemskou vládu o dodávkách zkaženého masa mnichovského obchodníka. Ministr Schnappauf kritiku odmítá.

Podobný skandál s prodejem zkaženého masa zažilo Německo už loni v listopadu, kdy nález zhruba 60 tun prošlého masa odstartoval vlnu kontrol, jež odhalila na pět desítek podniků, které skladovaly staré, plesnivé, zkažené nebo špatně označené maso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám