Hlavní obsah

Život rodin zdraží měsíčně o tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování zrychluje. Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o šest procent, o 0,2 procentního bodu více než v říjnu. Podle ekonomů je pravděpodobné, že inflace v zimě poskočí nad sedm procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pro domácnosti to znamená, že jejich výdaje dál citelně porostou. A to hlavně kvůli rostoucím cenám energií, které postihly zejména statisíce bývalých zákazníků Bohemia Energy.

Při hypotéce přes tři miliony a dvouprocentním zvýšení sazby se splátka zvýší o tři tisíce
Milan Voldřich, Raiffeisenbank

Ty, kteří nemají cenu fixovanou, čekají o desítky procent vyšší platby od Nového roku. Lidé zaplatí více i za dálkové vytápění, a to až o stokoruny měsíčně. Spolu s dalšími položkami, jako třeba svoz odpadu, si tak za měsíc připlatí až tisíce korun navíc.

Drahé teplo

Jen za topení v rodinném domě, ať už elektřinou, nebo plynem, zaplatí rodiny podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora ročně desítky tisíc navíc. Za benzín nebo naftu se nyní platí v porovnání se stejným obdobím loňska asi o devět Kč za litr víc.

Ceny letí nahoru i v USA. Inflace tam vzrostla na 6,8 procenta

Ekonomika

Vysoké ceny energií se navíc promítají prakticky do všech skupin spotřebitelského koše. Proti loňsku zdražilo i bydlení. Průměrné nájemné bylo v listopadu o 3,7 procenta vyšší než před rokem, vodné a stočné zdražilo o 5,5 procenta.

Od ledna na většině míst opět o podobnou výši stoupne. Např. na Zlínsku lidé za vodné a stočné zaplatí 94,44 Kč za metr krychlový, cena za kubík vody se tak od ledna zvýší bezmála o čtyři koruny. Jinde bude zdražení vody ještě výraznější.

Co se týká tepla, třeba v Holýšově mají zálohy vzrůst až o 60 procent. V Šumperku si zase lidé za svoz komunálního odpadu příští rok připlatí 96 Kč, bude je tak stát 840 Kč ročně.

Kvůli inflaci zvedá ČNB úrokové sazby, což zdražuje úvěry, zejména hypotéky.

Průměrná sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,54 procenta ze zářijových 2,43 procenta, vzrostla tak poosmé v řadě. Aktuálně se už sazby nových hypoték blíží ke čtyřem procentům.

Nevídané zdražování: Inflace už dosáhla šesti procent

Ekonomika

„Při průměrné hypotéce přes tři miliony korun a dvouprocentním zvýšení sazby se splátka rázem zvýší o 3000 Kč,“ řekl ředitel hypoték v Raiffeisenbank Milan Voldřich.

V listopadu měly podle ČSÚ největší vliv na meziroční inflaci ceny v dopravě. Automobily zdražily proti loňsku o 7,4 procenta a pohonné hmoty a oleje skoro o třetinu.

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Za stravování a ubytování platili lidé o 7,6 procenta více než před rokem.

Mezi potravinami výrazně zdražilo např. máslo, které stálo zhruba o čtvrtinu více než loni. Brambory byly letos dražší o více než pět procent. Mírně naopak zlevnilo ovoce.

Elektřina i plyn v příštím roce zdraží. ERÚ zvýšil regulovanou cenu

Ekonomika

Potraviny budou kvůli dražším vstupům nejspíš zdražovat i nadále.

Například velcí producenti masných výrobků Maso uzeniny Polička a společnost Maso uzeniny Písek zvýší od ledna ceny svých produktů o zhruba deset procent. Minimálně o desetinu podraží také Kostelecké uzeniny.

Před Vánoci téměř za vše víc

Ceny přísad na vánoční cukroví podle analýzy České distribuční meziročně vzrostly zhruba o 11 procent. Nejvíce zdražilo máslo a cukr.

Více letos stojí i ryby a vánoční stromky. Rybářství Třeboň už avizovalo, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát kolem 120 Kč. Meziročně tak zdraží asi o deset procent. Lesníci z Městských lesů Hradec Králové uvedli, že dají na trh asi 3000 vánočních stromků, ceny budou proti loňsku vyšší o 40 až 50 Kč za kus.

Dovozní ceny paliv a energií meziročně stouply o 124 procent

Ekonomika

Energie ovlivňují i ceny služeb. Řada měst už ohlásila zdražení MHD. Od Nového roku by měly stoupnout ceny jízdenek např. v Mostě, a to o 20 procent.

Výrazně více stojí i obědy v restauracích. Už v červnu se průměrná útrata vyšplhala na rekordních 137 korun.

Oproti začátku roku to bylo o pět korun více, ve srovnání s počátkem roku 2019, tedy obdobím před vypuknutím pandemie, to podle průzkumu společnosti Edenred představovalo nárůst o devět korun.

A ceny rostly i u piva. Např. Plzeňský Prazdroj zdražil od října v průměru o tři procenta, od ledna se chystá podobně zvednout ceny i Budvar.

Předražené byty

Samostatnou kapitolou jsou ceny nemovitostí, které jsou podle ČNB nadhodnocené zhruba o čtvrtinu. Např. průměrné ceny starších bytů vzrostly podle realitní skupiny European Housing Services ve 3. čtvrtletí oproti loňsku téměř o čtvrtinu.

Nejvýše od vzniku eura. Inflace v eurozóně dál roste

Ekonomika

Developeři varují, že nové nemovitosti budou nadále zdražovat kvůli vzrůstající ceně stavebnin a chybějícím pracovníkům.

Nejvíce zdražují ocel, dřevo, plasty a izolační materiály. Realizace projektů pro nižší střední třídu a nízkopříjmové skupiny se podle studie H2/2021 některým developerům již nevyplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám