Hlavní obsah

Žít na dluh je stále levné, sazby se nemění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vzít si úvěr zůstává stále levnou záležitostí. Bankovní rada České národní banky totiž ve středu nezměnila bankovní sazby. Zůstávají na dvou procentech, což je historicky nejnižší hodnota. Příští rok ale bude zřejmě vše jinak.

Foto: Jindřich Krisl

Trénink Pilsen Angels

Článek

Středeční rozhodnutí Bankovní rady ČNB analytici očekávali. Banka podle nich ponechá sazby na dvou procentech až do druhého čtvrtletí příštího roku.

Podle ekonomů však období poklesu úrokových sazeb definitivně skončilo. Západní ekonomiky ožily a navíc začínají růst i ceny. Většina analytiků se shoduje, že na konci příštího roku by základní úroková sazba měla být na 2,5 procenta.

ČNB, která chtěla podpořit české hospodářství, letos třikrát základní úrokovou sazbu snižovala, naposledy v červenci. Úroky se tak dostaly až na historicky nejnižší úroveň.

Anketa

Motivují vás nízké úrokové sazby k zadlužení?
Ano, vzal jsem si nedávno úvěr či půjčku do 50 tisíc Kč.
27,6 %
Ano, vzal jsem si nedávno úvěr či půjčku do 100 tisíc Kč.
19,7 %
Ano, vzal jsem si nedávno úvěr či půjčku nad 100 tisíc Kč.
20,6 %
Ne, nerad se zadlužuji, i když je to výhodné.
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 228 čtenářů.

Reklama

Související články

Centrální banka překvapivě snížila sazby

Bankovní rada České národní banky překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na rovná dvě procenta, řekla...

Výběr článků

Načítám