Hlavní obsah

Zisky velkých bank se propadají, odměny šéfů ale rostou

Navzdory tomu, že velkým evropským a americkým bankám se propadly zisky, odměny jejich šéfů vzrostly v průměru o skoro 12 procent, uvedl list Financial Times na základě vlastního průzkumu a informací americké společnosti Equilar.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Průměrná odměna šéfů 15 velkých bank, mezi nimiž je Citigroup, Barclays, Bank of Amerika nebo JP Morgan, vzrostla o 11,9 procenta na 12,8 miliónu dolarů. Je to druhý nárůst v řadě a přišel v době, kdy se v Evropě projednává strop pro odměny bankéřů tak, aby mohly tvořit nanejvýš sto procent jejich řádného platu.

V příjmech jsou zahrnuty základní plat, odměny v hotovosti a další výhody včetně nabídek akcií. Analýza ukazuje, že rostou především základní pevné platy a klesají odměny v hotovosti, což je dáno omezením na bonusy. Nabídka akcií však stoupla o 22 procent.

Odměny přes deset miliónů dolarů

Doby, kdy bankéři kvůli krizi v USA dobrovolně omezovali své platy, jsou pryč. Vikram Pandit, který dva roky bral v Citigroup jen dolar ročně, dostal 14,9 miliónu dolarů. Ovšem jeho odměna vyvolala vzpouru investorů a akcionářů Citigroup. [celá zpráva]

Mezi bankéři beroucími vysoké odměny jsou i Brian Moynihan z Bank of America a Jamie Dimon z JP Morgan, který byl považován, za jednoho nejlepších v oboru, než mu reputaci pokazila ztráta ve výši dvou miliard dolarů, kdy se banka pokoušela zabezpečit svou majetek vysoce rizikovými operacemi. [celá zpráva]

Albert Laverge, jenž má ve společnosti Egon Zehnder na starosti oddělení pro globální investiční bankovnictví, uvedl k problémům bank, které se pouštějí do rizikových operací: „Regulátoři se snaží zabránit tomu, aby banky šly do velkých rizik, která vedou k finančním krizím. Problémem je, že držitelé akcií chtějí stále velké výnosy“.

Dimon dostal 23,1 miliónu dolarů a jeho odměna vzrostla o 11 procent. Bob Diamond z britské Barclays dostal 20,1 miliónu dolarů a António Horta-Osório z částečně státní Lloyds Banking Group dostal 15,7 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám