Hlavní obsah

Zisky aerolinek strmě padají, jen ty evropské se ještě drží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Čistý zisk leteckých společností ve druhém letošním čtvrtletí prudce klesl na 1,04 miliardy dolarů (asi 17,6 miliardy Kč) z loňských 2,88 miliardy dolarů, což je první pokles od poloviny roku 2009. Zisk evropských společností se však zlepšil. Uvedla to agentura AP s odkazem na zprávu Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokles stimuloval prudký růst cen pohonných hmot společně se stagnací nákladní dopravy a úbytek počtu cestujících v některých oblastech. Pod největším tlakem jsou podle IATA asijské aerolinky.

Zisk evropských aerolinek se naopak zlepšil, protože loni jejich hospodaření poškodilo přerušení letecké přepravy kvůli sopečnému prachu v ovzduší po výbuchu islandské sopky.

IATA v červnu uvedlo, že zisk odvětví letecké dopravy letos zřejmě klesne na čtyři miliardy dolarů z loňských 18 miliard dolarů. Zhoršila tak svůj předchozí březnový výhled, který počítal se ziskem 8,6 miliardy dolarů. K prudkému poklesu přispějí vysoké ceny pohonných hmot, přírodní neštěstí a politické nepokoje.

IATA se sídlem v Ženevě zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám