Hlavní obsah

Zisk Samsungu je nejvyšší za tři roky. Navzdory potížím s Galaxy Note 7

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně stoupl o polovinu na 9,2 biliónu wonů (téměř 200 miliard korun), a to vzdor potížím s telefony Galaxy Note 7. Uvedla to v pátek firma na základě předběžných údajů. Zisk se dostal na nejvyšší úroveň za více než tři roky.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Samsung se v říjnu rozhodl definitivně ukončit výrobu i prodej telefonu Galaxy Note 7 kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterií. Firma v dřívější prognóze odhadla, že tato aféra sníží její zisky o 2,1 miliardy dolarů (téměř 54 miliard korun).

Nárůstu čtvrtletního zisku nezabránil ani jednoprocentní pokles tržeb společnosti na 53 biliónů wonů. Zisk podpořily dobré výsledky divize pro výrobu čipů. Podle části analytiků firma těžila rovněž z oslabení jihokorejského wonu. Jeho kurz vůči dolaru ve čtvrtém čtvrtletí klesl o téměř devět procent.

Předběžné údaje o hospodaření podniku nezahrnují například čistý zisk či výsledky jednotlivých divizí, o kterých bude firma informovat v pozdější zprávě.

Kauza prezidentky i hořící telefony

V souvislosti s velkým skandálem prezidentky Pak Kun-hje došlo i k raziím v kancelářích Samsungu. Státní žalobci se domnívají, že Samsung výměnou za prezidentčinu podporu fúze poskytl 2,8 miliónu eur (zhruba 76 miliónů korun) podniku, jehož spoluvlastníky jsou prezidentčina blízká přítelkyně a její dcera. [celá zpráva]

Problémy měl Samsung i kvůli zmiňovanému problémovému smartphonu Galaxy Note 7, který byl opakovaně stažen z prodeje kvůli přehřívání baterií a občasnému vzplanutí. Model se měl před Vánoci stát hlavním esem společnosti a konkurovat  iPhonům od společnosti Apple.

Průzkum společnosti Ipsos však ukázal, že kauza s hořícími telefony značce výrazněji neuškodila. [celá zpráva]

Akcie Samsungu v listopadu překonaly rekord z roku 1975, kdy se začaly obchodovat na burze. Akcie posílily o 4,1 procenta na 1,746 miliónu wonů (zhruba 37 860 korun). [celá zpráva]

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám