Hlavní obsah

Zisk ropného gigantu Aramco loni stoupl skoro o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ropné firmě na světě, saúdskoarabské Saudi Aramco, stoupl v loňském roce čistý zisk na 111,1 miliardy amerických dolarů (2,5 bilionu korun) ze 75,9 miliardy dolarů (1,71 bilionu korun) v roce 2017. Jedná se o meziroční nárůst o 46,4 procenta. Vyplývá to ze středečního prohlášení firmy.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Nádrž saúdskoarabské firmy Aramco

Článek

Celkové příjmy se díky růstu cen ropy zvýšily o téměř 35 procent na 355,9 miliardy dolarů.

Celkový majetek firmy stoupl na 358,9 miliardy dolarů (8,14 bilionu korun) z předloňských 294 miliard dolarů (6,65 bilionu korun).

Aramco se na světové produkci ropy podílí zhruba deseti procenty. Již několik let se mluví o vstupu firmy na burzu. Primární veřejná nabídka akcií (IPO) by mohla být největší v historii a jde o hlavní části reformy korunního prince Muhammada bin Salmána.

Cílem reformy je restrukturalizace ekonomiky saúdského království a snížení závislosti na příjmech z ropy. Vstup na burzu byl však již několikrát odložen. Podle posledních informací je naplánován na začátek příštího desetiletí.

Druhé největší zásoby ropy

Saúdská Arábie má jedny z největších zásob ropy na světě. Největší zásoby má však Venezuela. Navzdory tomu se jihoamerická země v důsledku nekompetentní ekonomické politiky socialistických prezidentů Huga Cháveze a jeho nástupce Nicoláse Madura potýká s humanitární krizí.

Britská ropná společnost BP ve středu zvýšila odhad zásob ropy v Saúdské Arábii o 12 procent. Je to první velká změna objemu odhadovaných rezerv této arabské země za 30 let. Saúdská Arábie se tak těsně přiblížila Venezuele. BP uvedla, že důvodem ke změně byl přesun části rezerv, které se dosud považovaly za zásoby plynu.

Prokázané rezervy ropy Saúdské Arábie tak podle nového odhadu na konci loňského roku činily 297,7 miliardy barelů místo dříve uváděných 266,2 miliardy barelů. Těsně před ní jsou rezervy Venezuely, které činily 303 miliard barelů. Třetí je Kanada, jejíž rezervy dosahují 168 miliard barelů, následuje Írán se 156 miliardami a Irák se 147 miliardami barelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám