Hlavní obsah

Zisk České spořitelny loni klesl na 14,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České spořitelně klesl loni čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun. Důvodem byly klesající provozní výnosy a mírný růst provozních nákladů. Konsolidované a neauditované výsledky podle mezinárodního účetnictví v pátek zveřejnila banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů.

Provozní zisk byl vloni meziročně nižší o 7,6 procenta, činil 21,2 miliardy korun. "Provozní výnosy se snížily v důsledku přetrvávajících nízkých tržních úrokových sazeb, kde ani zrychlený růst úvěrů nedokázal zvrátit negativní vývoj čistého úrokového výnosu," uvedla banka. Za růstem provozních nákladů jsou mimo jiné investice do vývoje nových digitálních aplikací.

Čistý zisk České spořitelny odráží silný růst retailových i korporátních úvěrů. Klientské úvěry v hrubém vyčíslení vzrostly o 5,9 procenta na 548,8 miliardy korun. Vklady se meziročně zvýšily o 4,9 procenta na 713,8 miliardy korun. Bilanční suma vzrostla o 6,3 procenta na 959,6 miliardy korun.

Čistý výnos z poplatků a provizí poklesl o 9,3 procenta na 10,3 miliardy korun. Celkový pokles je podle banky způsoben zejména tím, že klienti využívají levnější formy služeb a výhodné produkty, včetně speciálních cenových programů a balíčků.

Po ztrátě je v zisku i Erste

Skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, po předloňské ztrátě vykázala loni čistý zisk 968,2 miliónu eur (26,2 miliardy Kč). Provozní výnosy klesly o 1,5 procenta na 6,77 miliardy eur (183,2 miliardy Kč). Předloni skupina hospodařila se ztrátou 1,44 miliardy eur (zhruba 39 miliard Kč).

Konkurenční Komerční bance klesl loni čistý zisk meziročně o 1,5 procenta na 13,13 miliardy korun. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Česká spořitelna

Logo České spořitelny

Čistý zisk UniCredit Bank naopak stoupl o 15 procent na 5,6 miliardy korun, ČSOB vzrostl o tři procenta na 14 miliard Kč a Raiffeisenbank o 23,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám